Българите в зелено и червено на Младежката олимпиада в Лилехамер

Снимка:

bgolympic.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зимните олимпийски младежки игри ще се състоят в Лилехамер от 12 до 21 февруари 2016 г.

В преобладаващо зелено и червено ще бъдат облечени българските спортисти на започващите следващия петък в Лилехамер Втори Зимни олимпийски младежки игри, съобщават от Български Олимпийски Комитет. Норвежкият град ще бъде отново столица на олимпиада, но този път -за разлика от 1994 г. - в него ще  се съберат младите спортни таланти на планетата.

Днес Българския олимпийски комитет представи спортните облекла на нашата делегация за младежките игри в Лилехамер. Червените грейки и блузони се комбинират със зелени якета, следвайки основните цветове на българския трикольор. Оригиналните като дизайн шапки също са с цветовете на националното знаме. Облеклата са на световноизвестната фирма „Цинер“, която е специализирана в белите спортове и е сред най-добрите в производството на зимна спортна екипировка. Компанията обличаше българските делегации за олимпийските младежки фестивали в Хака 2007, Брашов 2013 и Лихтенщайн/Австрия 2015, както и на Зимните олимпийски игри във Ванкувър през 2010 г. Сега „Цинер“ отново предостави най-доброто от своята нова колекция за представителите на България в Лилехамер.

Екипите бяха представени от четирима от 12-членната ни спортна делегация за Лилехамер. Състезателите по биатлон Мария Здравкова и Кристиян Стоянов и по ски-бягане Нанси Окоро и Николай Виячев бяха в ролята на манекени за пред многобройните камери и фотоапарати по време на презентацията в магазина на МAXsport в столицата.

„Нека пожелаем успех на нашите момчета и момичета и техните треньори. Конкуренцията е много силна, изправяме се срещу страни с традиции и много по-добри условия в тези спортове, но ние сме корава, борбена нация и можем да объркаме нечии сметки,“ заяви председателят на БОК Стефка Костадинова. „Новият проект на МОК – олимпиади за младите – се разви само за няколко години със завиден успех. БОК също инвестира много отдавна в подобни форуми, защото те са посветени на бъдещите поколения, на които принадлежат идните дни. Сега, за Норвегия визи спечелиха 12 наши талантливи спортисти. Искам да ги поздравя, да им пожелая успех и да носят с гордост българските екипи. Виждаме че, тези екипи са красиви, дано имаме повече поводи да ги показваме пред света с участие в церемонии по награждаване. Стискаме ви палци, дайте максимума от себе си, дано и късметът бъде с вас,“ каза Стефка Костадинова. С топли думи към заминаващите се обърнаха още Илона Станева от ПИБ, която е спонсор на БОК и генералният секретар на БОК Белчо Горанов. Стефка Костадинова връчи на състезателите талисмана на игрите в Лилехамер, който да им е на късмет в предстоящите състезания. Председателят на БОК разговаря дълго с всеки един от състезателите, основни теми бяха подготовката, условията за тренировки, очакваната конкуренция.

Сред присъстващите бе и една от най-великите в историята на българския биатлон Павлина Филипова, която през 1998 г. остана на косъм от медалите на 15 км на Олимпиадата в Нагано(Яп). Сега Филипова беше горда със своите състезатели Кристиян Стоянов и Мария Здравкова, които са възпитаници на школата по биатлон в Берковица.

Зимните олимпийски младежки игри ще се състоят в Лилехамер от 12 до 21 февруари 2016 г. Това е второто издание на младежките олимпиади, чийто дебют бе преди 4 години в Инсбрук. Сега, в Лилехамер, който бе олимпийска столица през 1994 г., се очакват над 1500 спортисти, представители на близо 70 държави. България ще бъде представена от 12 състезатели, които преминаха ситото на квалификациите и ще стартират в 6 спорта: биатлон, ски-бягане, алпийски ски, сноуборд, шейни и шорттрек. Българската делегация ще отпътува за Норвегия следващата сряда. Всички се събират в 11 ч. сутринта на Аерогара София, където ще бъдат изпратени с кратка церемония.