Държавата спешно спасява 20 фалирали общини

Най-доброто от печата

04-02-2016, 06:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Заради дългове местните управи са със запорирани сметки и разпродават имоти

20 общини са на практика фалирали и държавата ще трябва да ги спасява с пари на всички данъкоплатци. Те са натрупали прекалено много просрочени задължения и са поели непосилни ангажименти за бъдещи разходи, които няма да могат да покрият. В списъка попадат големи администрации като общините във Видин, Сливен, Дупница, Перник, Велинград. Тези местни управи ще бъдат принудени да приемат оздравителни планове, в това число мерки за завишаване на постъпленията. Държавата ще им отпусне временни безлихвени заеми, като при част от кметовете те могат да се трансформират в безвъзмездна субсидия. Случайно или не, всички закъсали общини, които ще получат помощ, се управляват от кметове на ГЕРБ.
Това стана ясно от изказване на финансовия министър Владислав Горанов по повод одобрения вчера от кабинета проект за промени в Закона за публичните финанси. Проектът за пръв път дава възможност на държавата да "опрощава" отпуснати заеми на общините и се критикува от опозицията като предоставящ прекалено широки правомощия на финансовото министерство. Законопроектът не е придружен от детайлна информация за очаквания ефект, като вчера Горанов хвърли светлина само върху отделни детайли.
"С този законопроект вкарваме ред във взаимоотношенията между правителството и местните управи. Винаги има риск от субективно прилагане на правилата, но в момента няма никакви правила", коментира Горанов предложените промени в закона. По първоначални данни на финансовото министерство 20 общини ще покрият дефинираните в законопроекта критерии за община във финансовото затруднение и ще бъдат принудени да приемат оздравителни планове.
Вчера не се разбра какъв е евентуалният финансов ресурс, който ще бъде ангажиран за подобни заеми в рамките на тази бюджетна година. Горанов припомни само размера на просрочените задължения на местните управи, които към септември 2015 г. възлизаха на 154 млн. лв. По данни на МФ отпуснатите към момента безлихвени заеми на общини възлизат на 50 млн. лв. Съгласно сегашните правила тези суми не могат да се трансформират в субсидия и ако са взети през 2015 г., следва да се върнат до края на тази година.
В част от посочените от Горанов местни управи солидна част от дълговете са натрупани заради непокрити плащания по договори за чистота. Такъв е случаят с община Велинград, чийто сметки според Горанов са запорирани онзи ден. Към края на октомври м. г. задълженията на общината са възлизали на 11.2 млн. лв., като основната част от тях - над 8 млн. лв., са за чистота. За сравнение - годишната субсидия от държавата за издръжка на делегираните дейности във Велинград като училищата например възлиза на 11.8 млн. лв.
Заради неплатени сметки за чистота и наложени запори Видин, който също е сред закъсалите управи, бе принудена да разпродава имоти. Преди време новият кмет на Видин Огнян Ценков се оплака, че наследява общината с 21 млн. лв. задължения при субсидия от държавата за 2016 г. от 18 млн. лв. Интересен факт е, че натрупаните дългове за чистота и в двете общини са към една и съща фирма - "Еко-Титан". Сливен според кмета Стефан Радев е с 40 млн. лв. дългове, а отделно от тях са поети ангажименти за допълнителни 140 млн. лв. разходи. Основните натрупани дългове в Сливен са по капиталовата програма - около 10 милиона, тоест за строителство. Дупница също бе със запорирани сметки, но по последни данни натрупаните 20 млн. задължения са били стопени на 5 млн. лв. С близо 30 млн. лв. просрочени задължения по данни от януари е и Перник.