Гърците не пуснаха ТИР-ове през границата нощес

Страната ще бъде блокирана от 24-часова национална стачка, проблематично ще е и в следващите дни, предупреди външно

Само леки коли и автобуси са били пропускани през нощта на граничните пунктове между България и Гърция, които втора седмица са блокирани от протестиращите гръцки фермери. Обещанието им да пропускат за около час и товарни камиони не беше изпълнено, предаде кореспондент на БНР. Около 10 километра е колоната от чакащи камиони на пункта "Илинден-Екзохи" от двете страни на границата, стотици тирове чакат и на "Кулата-Промахон". Доброволци на Българския червен кръст ще продължат да осигуряват на водачите храна и вода. Днес те имат готовност да преминат на гръцка територия, защото там хората са в по-тежко положение и имат по-голяма нужда от тази помощ. Очаква се отговор и на призива, отправен към гръцката червенокръстка организация да се включи в хуманитарната акция. Вчера българското министерство на външните работи изпрати до Европейската комисия официална информация за гръцката блокада на границата, в която настоява Европа да предприеме мерки за преодоляването на проблема във възможно най-кратък срок.


Гърция ще бъде блокирана от 24-часова национална стачка днес. От Министерство на външните работи предупреждават българите, които ще пътуват, както и тези, които вече са на гръцка територия, че в южната ни съседка градският транспорт ще се движи само в определени часове, като тролеите и надземното метро изобщо няма да работят, гласи прессъобщението. Такситата също няма да се движат, защото и таксиметровите шофьори протестират. Няма да работят бензиностанциите и аптеките. Очакват се нови блокади на граничните пунктове с България. Двата големи синдиката на Гърция - на работещите в частния и държавния сектор, обявиха провеждането на генерална стачка. Заради протестите движението на автобусите, трамваите и метрото в четвъртък ще се осъществява само в часовете от 09:00 до 21:00. През останалото време няма да има градски транспорт. Тролейбусите и надземното метро няма да се движат в продължение на 24 часа. През целия ден болниците ще бъдат с органичен личен състав. За четвъртък и петък е предвидена стачка на Общогръцката плавателна федерация (моряци и пристанищни работници). По време на генералната стачка таксиметровите шофьори, Националната организация на бензиностанциите и аптеките няма да работят. Очакват се масови синдикални и протестни прояви в големите градове.


Продължават и се засилват протестните действия на земеделските производители в цялата страна, включително в цяла Северна Гърция. При произволен режим протестиращите блокират граничните пунктове с България и другите съседни на Гърция страни - Турция и Македония. Остават блокирани в различни периоди и основни транспортни връзки в цялата страна, включително континентална Гърция, Пелопонес, о-в Крит, областта Атика и подходи към летището на Атина. Не се очертава облекчаване на пътната и вътрешна обстановка и в дните след 4 февруари. От Министерство на външните работи препоръчват на цялата територия на Гърция да се избягват местата с масови обществени мероприятия като митинги и шествия. Транспортните фирми и пътуващите с автомобили в това направление да следят актуалната обстановка, тъй като се очаква освен ГКПП, да бъдат блокирани входните пътни артерии в големите градове, да се образуват големи задръствания.