Рецидивист обжалва 17-та поред присъда

Крими

04-02-2016, 17:06

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Първата съдебна инстанция е признала вината на 26 годишния мъж

На въззивен контрол пред Варненския апелативен съд днес бе 17-та поред присъда на Сергей Атанасов, осъден от Шуменския окръжен съд(ШОС) на 7 години и 3 месеца „лишаване от свобода” при първоначален строг режим за грабеж, извършен при условията на опасен рецидив. Първата съдебна инстанция е признала вината на 26 годишния мъж от Смядово затова, че на 19 април миналата година, в Шумен извършил грабеж на златен синджир и на медальон към него на обща стойност 1 267. 20 лв. Накитът бил отнет със сила от млада жена, която вървяла в центъра на града с малолетната си дъщеря. Делото пред шуменския съд е преминало при условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт. ШОС е присъдил 11 години затвор и е редуцирал наказанието с 1/3 до 7 години и 3 месеца. Този съд е осъдил Атанасов да заплати на пострадалата от грабежа жена 1 267.20 лв, като обещетение за причинените й имуществени вреди, съобщават от пресцентъра на Апелативния съд във Варна.

            В жалбата си пред втората съдебна инстанция подсъдимият поиска да се намали размера на наказанието. През пролетта на миналата година, само 4 месеца, след като изтърпял ефективно поредната си присъда за кражба, Сергей се лекувал от туберкулоза в Шумен. Нямал пари за силна храна, каквато му препоръчали лекарите и затова се решил на грабежа. Накитът заложил веднага за 700 лева в заложна къща.

            Прокуратурата намира присъденото наказание за справедливо и припомня, че от всичките 16 присъди на Атанасов, 15 са за кражби, някои от които са търпени ефективно. Обвинението счита, че превенцията спрямо този подсъдим е била абсолютно неефективна и настоява за потвърждаване на първоинстанционната присъда.

            Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона срок.