Сливенската митрополия забрани венчавки с католици, протестанти и арменогрегорианци

Животът

05-02-2016, 15:58

Снимка:

©Bulgariautre.bg/архив

Автор:

Стара Загора Утре

Всичко от Автора

Това било напомняне към хората да се съобразяват с православния канон

Сливенска митрополия забрани на енорийските си свещеници да извършват венчавки на православни с католици, протестанти, арменогрегорианци и представители на други вероизповедания. Решението било взето на епархийски съвет и разпратено до всички църкви в Бургас, Сливен и Ямбол да го сложат на видно място, за да са наясно миряните с ограниченията. Забранена е венчавката между православни християни и римокатолици, арменогрегорианци, протестанти, инославни и иноверни граждани. Ограниченията важат и за кумовете, които не могат да бъдат други освен православни.


"Това решение не трябва да се възприема като забрана, а по-скоро като напомняне към хората да се съобразяват с каноните на църквата. То е за тях, а не за свещениците - те си знаят правилата", обясни пред "24 часа" секретарят на Сливенска митрополия Вълкан Янев. Според него се налагало да бъде взето това решение заради зачестилите бракове между българи и чужденци, които искали да се венчаят в църква. Бургаска област била туристически район и много мъже и жени от други религии се изкушавали да нарушат каноните, но повечето не ги знаели и затова трябвало да се просветят.


Засега няма данни друга митрополия, освен Сливенската, да е въвеждала такива забрани. Въпреки че арменците също са православни забраните важели и за тях, тъй като като църквата ни имала догматични различия при възприемането на Исус Христос. "За разлика от нашата православна църква, арменогрегорианската го възприема само в едната му същност - божествената, а отрича човешката", обясни Вълкан Янев. Затова тези различия били непреодолима пречка за сключването на църковен брак.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен