Синодът забрани на своите да участват в европроекти

Общество

06-02-2016, 09:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

400 храма се рушат, остават без пари за ремонти

Светият синод забрани на митрополиите, игумените на манастири и църковните настоятелства да кандидатстват по европроекти за възстановяване на храмове и обители. Това съобщиха от Синодалната палата късно вечерта,цитирани от в. "Монитор".
Става въпрос за кандидатстване по мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.
До момента това бе единственото финансово перо, по което настоятелствата намираха пари да възстановяват и спасяват от пълна разруша храмовете в селските райони с население над 500 жители, припомниха запознати.
Синодалните ни старци са несъгласни с регламента на подмярка 7.6. „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата”.
Според новите изисквания представяните архитектурни и инженерни проекти за обектите вече трябва да се заплащат от самите кандидати, като средствата им се възстановяват, едва след като спечелят проекта. Ако обаче не успеят, изгарят със сумата. До тази година им се възстановяваше сумата за изготвянето на инженерните и архитектурните проекти дори, когато настоятелствата, манастирите или митрополиите не успяваха да спечелят.
По мнението на свещеници от забраната ще пострадат близо 400 храма в малките населени места, където няма дарители и инвестиции. Европрограмата за селските райони, както е популярна, беше до сега единственият им шанс селските черкви да не рухнат над главите на вярващите.