Европа да се стяга за още милион бежанци през 2016-а

Свят

08-02-2016, 10:25

Снимка:

bibliothequedecombat.wordpress.com

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

От началото й - над 370 човека са се издавили в Средиземно море

Броят на имигрантите и бежанците, които ще дойдат в Европа тази година, може отново да достигне 1 милион, както миналата, прогнозира Международната организация по миграция (МОМ), цитирана от ТАСС. "Не виждаме големи промени в условията, които насърчават хората да напускат родните си страни, защо тогава трябва да се променят резултатите?", попита риторично говорителят на МОМ Джоел Милман.


По данни на базираната в Женева организация 1 004 356 имигранти и бежанци са дошли в Европа през 2015 г. - четири пъти повече в сравнение с 219-те хиляди през предходната 2014 г. Около 65 хиляди души са пристигнали на континента през януари, а той по традиция е месец, когато миграцията се забавя, отбеляза Милман. Ако тези темпове се запазят, през 2016 г. в Европа ще дойдат общо 780 хиляди имигранти и бежанци. Знаем обаче, че потокът се засилва през лятото", посочи говорителят на МОМ.


Милман отбеляза, че няма промяна в условията в страните, от които тръгват най-много имигранти и бежанци. Той посочи конкретно Сирия. "Разбира се, надяваме се на успех на мирните преговори (между режима и опозицията), но не виждаме фундаментални промени", посочи Милман. Говорителят на МОМ изрази дълбоко безпокойство по повод големия брой загинали мигранти. Над 370 човека вече са намерили смъртта си в Средиземно море край бреговете на Турция и Гърция от началото на годината, подчерта той.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен