Ски спасители: Не се надценявайте

Животът

08-02-2016, 12:55

Снимка:

infotourism.net

Автор:

sofia.utre.bg

Всичко от Автора

Правилата не се познават масово, заключават и учителите

Много често скиорите надценяват своите възможности. Тръгвайки по пистата, въпреки че не са достатъчно подготвени, те не оценяват правилно обстановката. Това е мнението на повечето от ски учителите, а и на спасителите за причината за тежките инциденти в планината. Вчера над Банско загина 45-годишен скиор, румънски гражданин. Той се е отклонил от очертанията на пистата. Едва не загина и друг турист - англичанин, пострада много тежко - пет счупени ребра и ключичица, и тежка гръдна травма.


Самоувереността на скиорите създава предпоставка за сериозни инциденти, коментираха група инструктори по ски и служители на Планинската спасителна служба в Банско, цитирани от Нова телевизия. Когато пистите са хубави, хората мислят, че могат да карат много бързо. Ски-учителят Янко Попов обясни, че от години експертите работят по въпроса да осигурят правилна подготовка на начинаещите скиори. Попов препоръчва тренировките по ски да започват от най-ранна детска възраст.


Според ски учителя Георги Главчев при втория инцидент в Банско, при който двама души се сблъскаха, най-вероятно скиорите са се ударили, защото не познават правилата и не знаят, че предният винаги пази. "Не могат да овладеят ските", според Главчев. По думите му снегът всеки ден е различен. Туристите обаче не се съветват със специалистите и така се повишава рискът от неприятна изненада. Инструкторите препоръчват да бъдем разумни на пистите и да пазим хората около себе си.