Македония вдига втора мрежа по границата с Гърция

Свят

08-02-2016, 13:40

Снимка:

dnevnik.b

Автор:

sofia.utre.bg

Всичко от Автора

Решението е взето след среща с полицейските шефове на Австрия, Словения, Хърватия и Сърбия

Македонската армия е започнала да строи ново телено заграждение на границата с Гърция. То се прави паралелно с вече изграденото в неутралната зона по граничната бразда. Заграждението е в района на контролно пропускателния пункт Гевгелия - Идомени от Дойранското до Преспанското езеро, предава скопското електронно издание МКД, като се позовава на официални източници от Министерството на отбраната, съобщи Фокус.


Последните няколко седмици са зачестили опитите за преминаване на границата вън от официалните гранични пунктове през планинските райони, което е форсирало намеренията на правителството да вдигне втора мрежа. МКД припомня, че след поставянето на първата телена ограда по границата с Гърция през миналата година, която покриваше определени леснодостъпни участъци, са били спрени 19 000 нелегални преминавания.


Македонските медии съобщават, че след спирането на стачката на моряците от фериботите се очаква нова вълна бежанци в района на граничния пункт при Гевгелия. Миналата седмица македонските власти обявиха, че няма да пускат на територията на държавата си нито един бежанец, който не може да представи документи за самоличност. Същото важи за хора, които представят фалшиви паспорти и лични карти. Решението за новите мерки беше взето след съвместна среща на полицейските шефове на Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония.