Само двама депутати признават конфликт на интереси

Политика

09-02-2016, 06:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Таско Ерменков/БСП/ иска затваряне на комисията по досиетата, а е бил военен разузнавач от РУ-ГЩ

Едва двама депутати са декларирали, че имат частен интерес при обсъждането или гласуването на даден закон, пише „Труд“ като се позовава на своя проверка в регистъра по закона за конфликт на интереси. Това са Петър Кънев (БСП) и Румен Христов (РБ). Кънев е заявил, че няма да председателства икономическата комисия при обсъждане на кодекса за застраховане и няма да гласува в зала. Христов три пъти е признавал интерес при гледане на закона за горите.
Депутатите са длъжни да подават 4 типа декларации. Първата е, че не заемат длъжности, противоречащи на публичната им дейност. Във втората описват фирмите и неправителствените организации, в които участват, третата е за промяна на обстоятелствата и четвъртата е за частен интерес по конкретен повод. Последният документ са подали 15 народни представители.
13 обаче са написали, че нямат такъв интерес. Депутатите подали празни декларации са предимно от РБ - сегашният министър на икономиката Божидар Лукарски, Борис Станимиров, Бойка Маринска, Борислав Миланов, Димитър Танев, Иван Иванов, министърът на отбраната Николай Ненчев и на здравето Петър Москов. Сред подалите безсмислен документ са и Румен Йончев (БСП) и Петър Петров от ПФ.
В същото време конфликтът на интереси при депутатите лъсва нерядко. Преди седмица Таско Ерменков (БСП) стана един от вносителите на нов закон за архивите на Държавна сигурност (ДС), с който се иска отмяната на досегашния Закон за досиетата и закриване на Комисията по досиетата.
Ерменков е бил военен разузнавач от РУ-ГЩ и определено има частен интерес от скриване на досието му, макар от „нематериален характер“. Миналата година ДПС даде на етичната комисия в НС Борис Станимиров и Петър Славов от РБ след промени в Закона за пазарите на финансовите инструменти. С тях се позволи на офшорни фирми да участват в дружества собственици на земеделски земи. Станимиров притежава акции в два инвестиционни фонда, а Славов имал акции в банка. Акции и собственост във фирми имат поне половината депутати.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия