В Дубай назначават министър на щастието

Свят

09-02-2016, 13:41

Снимка:

архив/Българияутре.бг

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Шейх Махмуд търси мъж или жена до 25 г. за друг пост в правителството

В правителството на Обединените Арабски Емирства ще бъде създаден нов пост - министър на щастието, съобщава shortlistdubai.com. Той ще бъде отговорен за "канализиране на политики и планове за постигане на по-щастливо общество" и ще трябва да "създаде условия за социално добруване и удовлетворение". Подобна институция, макар и необичайна, не е прецедент в света след като министри на щастието вече има в Бутан и Венецуела.

Другият нов пост в кабинета е министър на религиозната търпимост, който, според съобщение на премиера Мохамед ал Мактум в Twitter, ще "внушава толерантността като основна ценност в ОАЕ обществото".

"Ние искаме правителство, което работи върху изграждането на уменията на своите хора. Освен, че предоставя услуги правителството се фокусира върху щастието на гражданите като свой основен приоритет", написа снощи в социалната мрежа шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, който освен владетел на Дубай е и вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ.

"Имаме нужда от правителство, чиято същност са човекът и семейството, образованието и стремежът за изграждане на тяхното бъдеще. Имаме нужда от правителство, чиято цел е изграждане на добродетелно общество, прощаваща среда, близки семейства, образовани поколения и равни икономически възможности за всички", гласи още туитът.

Въпреки новите длъжности, ОАЕ всъщност ще намали общия брой на министерствата, а много от правителствените роли ще бъдат възложени на частния сектор. Ще има и само едно министерство на образованието, в което ще се влее министерството на висшето образование.

"Ние имаме ясна стратегия за аутсорсинг на повечето държавни услуги към частния сектор... Новото правителство ще има по-малък брой министерства и повече министри, които да се справят с национални и стратегически въпроси", добавя шейх Мохамед в Twitter.

В същото време, според него, на дневен ред е назначаването на някой много млад човек - мъж или жена под 25 г., на висок правителство пост. Този човек ще представлява опасенията на младите и техните амбиции за бъдещето.

"Искам този човек да бъде министър в ОАЕ правителство. Братя и сестри, младите хора под 25-годишна възраст представляват половината от нашите арабски общества. Така че е логично, да ни е грижа за техните проблеми и притеснения", обяснява Мохамед ал Мактум.

Президентът на ОАЕ Халифа ибн Заид ал Нахайян е одобрил структурната реформа, добавя премиерът.