11 души са загиналите при жп инцидента в Германия

Пострадалите са близо 110 души

11 души вече са загиналите при влаковата катастрофа в Южна Германия, след като се издирваше един човек, който е открит под отломките, съобщиха от полицията, цитирана от световни агенции.

Пострадалите са близо 110 души. 18 души са в тежко състояние, а повече от 60 са с леки наранявания.

Вчера два пътнически влака с общо 150 пътници се блъснаха челно до баварския град Бад Айблинг. Катастрофата е станала на завой, което е попречило на машинистите да реагират. Източник заяви пред ДПА, че човешка грешка е довела до инцидента. Един от диспечерите решил да изключи автоматичната система за контрол, за да може един от влаковете, който се движел със закъснение, да успее да навакса като му се осигури трасе. В района на катастрофата има само един коловоз.

Ограничението на скоростта на завоя е до 120 километра в час.

Проверяват се данните от „черните кутии”. От Deutsche Bahn обявиха, че два крана ще започнат от днес да премахват отломките от двата разбити влака.

Това е един от най-големите транспортни инциденти в Германия през последните години. Броят на загиналите и ранените е можело да бъде по-висок, тъй като по-малко хора използват жп услугите тази седмица заради провеждащите се карнавали в страната и учениците са във ваканция.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че е шокирана от случилото се и изпрати съболезнования на семействата на загиналите.

Вярвам на властите, че ще направят всичко необходимо, за да не се повтарят подобни инциденти, отбеляза тя в съобщение.

Най-голямата жп катастрофа в Германия след Втората световна война е през 1998 година, когато загинаха 101 души при катастрофа с високоскоростен влак до северен град.