Намаляват джипитата в Русе

Част от практиките надвишават 3000 пациента

По данни на институцията, в началото на здравната реформа в Русенско е имало 144 практики. Към момента договор с тях имат 107 джипита, които обслужват цялата област. По данни на РЗОК няма пациент в региона, който да е без личен лекар. Заради малкото медици, част от практиките надвишават 3000 пациента. При тази ситуация, по закон трябва да се наемат допълнителни лекари, за да може да се отделя необходимото внимание на пациентите. Някои от медиците имат тежката задача да обслужват по няколко населени места.

По думите на директора на РЗОК в Русе Калоян Копчев, над 20 са лекарите, които обслужват повече от 1 населено място. Това на практика означава, че малко или много достъпът на пациентите е затруднен/

Решението на проблема е да има нови лекари, но такива няма. Фактите говорят, че за 15 години здравна реформа, най-младият общопрактикуващ лекар в Русе си е останал най-младият. Има джипита на по над 70 години. А предвид напредналата си възраст, някой от тях вече са декларирали, че съвсем скоро ще прекратят дейността си.