Приказният „Пинокио” на Държавна опера-Стара Загора гостува във Велико Търново

Мисия

10-02-2016, 11:37

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Пищните декори и костюми изцяло са дело на младия и талантлив режисьор, сценограф и костюмограф Денис Иванов

Държавна опера-Стара Загора ще представи на 23 февруари от 11.00 часа на сцената на Двореца на културата и спорта „Васил Левски” във Велико Търново най-новия си приказен спектакъл на операта за деца и възрастни „Пинокио” от Александър Йосифов. Историята за приключенията на любимеца на много поколения зрители ще оживее сред  пищни декори и в красиви костюми, които изцяло са дело на младия и талантлив режисьор, сценограф и костюмограф Денис Иванов. Неговият режисьорски разказ е насочен не само към най-малките зрители, а и към всички възрастни, на които не са им чужди вечните теми за позабравените общочовешки ценности.                                               

Героят на Карло Колоди Пинокио празнува през 2015 година своя 145-ти рожден ден. А точно преди 20 години големият български композитор Александър Йосифов е написал своята опера за деца “Чудните приключения на Пинокио в незнайния град”. Премиерата се е състояла на 7 май 1997 г. на сцената на Държавна опера - Стара Загора и това е първата постановка в страната. На 5 декември 2015 година Държавна опера-Стара Загора представи своята нова сценична версия на операта за деца и възрастни „Пинокио”.

Мелодичната музика на „Пинокио”, запомнящите се диалози на героите, забавния сюжет и мъдри послания определят дълголетието на творбата. В спектакъла участват солисти, хор и Камерен оркестър на Държавна опера-Стара Загора, ученици от НУМСИ "Христина Морфова". Диригент Младен Станев. Акомпанимент на пиано Полина Влахова.