Десислава Атанасова: Доказа се, че КТБ е функционирала като пирамида

Важното е всички, които имат милиони левове, да бъдат проверени

"Основната цел на комисията КТБ беше да осветли целия процес, дали тази банка е функционирала нормално или като пирамида, което безспорно се доказа. Второ – да промени законодателството така, че цялото общество да види реалните вложители и кредитополучатели, било то физически лица, юридически лица или политически партии". Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на временната парламентарна комисия за Корпоративна търговска банка (КТБ), във връзка с представените от синдиците на банката списъци с размера на влоговете и кредите на физически лица, заемащи висши държавни длъжности, съобщи „Фокус”.

„Това, което месеци наред се насажда сред общественото мнение, че тази банка е банка на властта донякъде е вярно, но като че ли най-вече на съдебната власт. Категорично мога да кажа, че от списъците, които видях, няколко човека от политическата партия, която аз представлявам, имат влогове в тази банка. Мисля, че важното е всички останали, които имат милиони левове, да бъдат проверени. Трябва да бъдат попитани от медиите как са придобили тези несметни богатства”, посочи Атанасова.

По думите ѝ, няма как служител от държавната администрация да има милиони левове на влог. „Нека да добавим, че тази информация е за последните 5 години, в които банката е функционирала. С промените в законодателството и падането на банковата тайна за банки в несъстоятелност, успяхме да разкрием този период пред обществото. Не знаем обаче какво се е случвало назад във времето и дали е нямало някакви трансфери и други обвързаности”, обясни още Десислава Атанасова.

Относно големите размери на влоговете на магистрати, тя коментира: „Когато поискахме оставката на ВСС, знаете каква беше тяхната реакция, че това е пряка намеса в работата на съдебната власт. Ако сега направя подобен коментар, реакцията ще бъде същата. Вие медиите, трябва да застанете пред тези, които имат влогове и да зададете тези въпроси”.