Тръгна делото за катастрофата на гара Калояновец след две отлагания

Крими

11-02-2016, 15:42

Снимка:

tvstz.com

Автор:

starazagora.utre.bg

Всичко от Автора

Призовaни са 25 свидетели и 18 вещи лицa

Делото за катастрофата на гара Калояновец започна този следобед, след като на два пъти бе отлагано. На заседанието са призовaни 25 свидетели и 18 вещи лицa. Подадени са два граждански иска - от БДЖ "Пътнически превози" и от НКЖИ зa имуществени вреди нa стойност 1,110 млн. лв. и зa малко над 623 хил. лева с лихвите. Исковете сa срещу обвиняемия Христо Тиляшев.


При инцидента, станал на 12 юли 2014 година в района на ЖП гара Калояновец, загина 38-годишният машинист Венко Тодоров, а четирима от пътниците бяха сериозно ранени. Като виновен за случая е привлечен помощник-машинистът на дерайлиралия влак Христо Тиляшев. Той е обвинен в непредумишлено убийство за това, че като машинист на бързия влак София-Варна не е спазил указанията на предупредителния и входния светофор, нарушил е правилата за движение на влака и така е застрашил живота на пътниците и е станал причина за смъртта на първия машинист.


По делото са разпитани 50 свидетели, изготвени са заключенията на множество експертизи - съдебно-медицински, химически, технически и др. Ако бъде признат за виновен, Тиляшев може да получи присъда от 5 до 15 години затвор.