Ердоган пак плаши да отвори вратите на бежанците към Европа

Свят

11-02-2016, 16:15

Снимка:

europe.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Обвинява ООН в неискреност

Турция ще бъде търпелива до определен момент във връзка с кризата в Сирия и след това ще бъде принудена да предприеме действия. Това е обявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган в реч пред бизнес форум, предаван по телевизията, съобщава Ройтерс, цитирана от нюз.бг. Ердоган също така е изтъкнал, че подкрепяни от Иран сили в Сирия били извършили "безмилостни кланета" и че Организацията на обединените нации (ООН) трябвало да направи повече, за да предотврати "етническо прочистване" в страната. Турският президент обвинил ООН в неискреност, призовавайки Турция да направи повече в помощ на сирийските бежанци, вместо да предприеме действия по предотвратяването на кръвопролитията в южната й съседка.  


Руски бойни самолети бомбардират в района на сирийския град Алепо в подкрепа на офанзивата на сирийските правителствени сили за обратното отвоюване на града, което накара десетки хиляди души да бягат към турската граница, посочва агенцията. "Има вероятност новата вълна от бежанци да достигне 600 хил. души, ако въздушните удари продължат. Ние се подготвяме за този момент", коментирал Ердоган. По думите му, сирийската криза не можела да бъде разрешена без зони за сигурност, като трябвало да бъдат търсени начини сирийците да останат в страната си. Ердоган също така припомнил, че преди е изтъквал пред Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, че може да дойде време, когато Турция ще отвори вратите за мигрантите да тръгнат към Европа. "В миналото ние спряхме хора пред вратите на Европа, в Одрин ние спряхме техните автобуси. Това се случи веднъж или два пъти, а след това ние ще отворим вратите и ще им пожелаем приятен и безавариен път", натъртил Ердоган.

На срещата с Юнкер и Туск през ноември Ердоган заплаши да залее Европа с мигранти, ако ръководителите на ЕС не предложат по-добра сделка в помощ на Турция да се справи с бежанската криза.