Бивш полицай е арестуван за детска порнография

Над 50 000 файла с педофилско съдържание са засечени в компютъра му

Бивш полицай е задържан за разпространение на детска порнография. Над 50 000 педофилски файлове са спипани в компютъра му. Той е от малко населено място. Това заяви пред bTV комисар Явор Колев, началник на отдел Трансгранична организирана престъпност в МВР. Той обаче отказа повече информация по случая.Той коментира и зачестилите хакерски атаки на ведомствата, като подчерта, че има места, където на сайтовете не се обръща достатъчно внимание.
„Такива инциденти се случват много отдавна. Проблемът е, че тези сайтове на държавните институции са създадени преди повече от 10 години по европейски проекти и вече са изтекли договорите за поддръжката им“, каза той. Не се обръща внимание на интернет страниците, категоричен бе Колев, но подчерта, че в най-кратки срокове ще бъде обърнато внимание на информационната сигурност и ще има инвестиции в тази посока.
Ясно е, че мейлите са изпратени от България, но са използвани ресурси от чужди страни, поясни Колев, като подчерта, че отделът ни по киберпрестъпност е много добър, а в него работел и човек от ФБР. „Това престъпление, ние сме го квалифицирали. Имаме насоки на разследване и се надявам в най-кратки срокове да обявим резултати. Има задържани, съобщи още експертът. Това е престъпление по смисъла на НК. Наказанията са малки - глоби от 1000 до 3000 лева, няколко месеца затвор. Има осъдени по тези текстове. Надявам се новият НК, който предстои да бъде приет, да е осъвременен със санкции за киберпрестъпленията, изрази надежда Явор Колев.
Профилът на хакера е около 20-годишен младеж. Тези хора изглеждат нормални, имат нормален живот, но някои от тях се занимават само с това, коментира Колев, като уточни, че са били залавяни банди, върлуващи в мрежата, състоящи се от 15 до 28-годишни млади хора.  
Явор Колев предупреди шефовете на фирми да пазят внимателно информационните си инфраструктури, тъй като заради хакерски атаки напоследък у нас 30 компании са олекнали с от 50 до 60 хиляди евро.