Потвърдиха избора за кмет на Кранево

Добруджанци

12-02-2016, 10:37

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Делото бе образувано по жалба на друг кандидат за поста – Даниела Пеловска

Върховният административен съд остави в сила решението на магистратите в Добрич по оспорените резултати от изборите за кмет на Кранево.

С решение от ноември миналата година Административният съд в Добрич потвърди решението на Общинската избирателна комисия в Балчик, с което независимият кандидат Румен Николов е обявен за избран за кмет на кметство Кранево, пише topnovini.bg. Делото бе образувано по жалба на друг кандидат за кметското място – Даниела Пеловска.

 В мотивите на решението на ВАС се посочва, че административният съд не е допуснал процесуални нарушения, които да обосновават отмяната на решението му – допуснатите доказателства са били относими към правния спор, а по отношение на отказаните такива правилно съдът ги е преценил като неотносими. Административният съд е положил дължимата процесуална грижа да съдейства на страните съобразно разпределената доказателствена тежест в процеса да ангажират съответните доказателства, като обосновано е приел, че кандидатът за кмет Румен Николов е получил 336 действителни гласа и следва да се счита за законосъобразно избран, тъй като е получил повече от половината /229/ действителни гласове от проведените избори за кмет на кметство с.Кранево, а Пеловска е получила 262 от действителните гласове.

Върховният съд посочва, че съдът в Добрич правилно е преценил като несъществено допуснатото нарушение на чл.220 от Изборния кодекс, тъй като броят на гласувалите след 20,00ч обективно не би могъл да повлияе на крайния резултат.