Станимир Беломъжев за втори път световен шампион

Спечели златото в преследването

Отново имаме повод за гордост благодарение на звездата на българското ски ориентиране Станимир Беломъжев. 25-годишният Тачо от Троян спечели световната титла и в преследването на Първото световно студентско първенство по ски ориентиране, което се провежда в Тула (Русия). Вчера Беломъжев взе златото и в спринта.

Пред българина дори се открива шанс за още медали от форума. Утре е почивен ден, в неделя е смесената спринтова щафета, а в понеделник – средна дистанция с масов старт.

Петте секунди преднина, която извоюва в спринта, се оказаха достатъчни за Беломъжев да се отскубне от преследвачите днес и да пресече първи финалната линия в преследването.

Маршрутът на мъжете по вариант беше с дължина 8200 метра, 75 метра денивелация и 17 контролни точки. Беломъжев преодоля трасето за 33 минути и 1 секунда.

Втори завърши стартиралият с 12-и номер финландец Теро Линаинмаа, който имаше изоставане от 51 секунди в спринта, а трети финишира шестият от спринта Юри Уситало (Финландия) - на 30 секунди зад Беломъжев.