Чудотворната Черна Света Богородица се завръща в Созопол

Животът

13-02-2016, 10:40

Снимка:

НИМ

Автор:

Бургас Утре

Всичко от Автора

Тя е от епохата на Българското средновековие и е дело на големия художник Константин Византийски

На 13 февруари в Созопол, на площад „Кан Крум", пред храма „Св. Св. Кирил и Методий", на скромна църковна церемония ще бъде предадена на църквата копие на чудотворната икона на т. нар. Черна Света Богородица. Иконата е от епохата на Българското средновековие и е рисувана от големия художник Константин Византийски.Тя е била в иконостаса на един от двата храма на островния манастир „Св. Иван Предтеча", на едноименния остров срещу Созопол. Извършвала е много чудеса и е била тачена не само в Созопол, но и във всички селища по брега на Бургаския залив - Несебър, Поморие, Бургас, Царево, Ахтопол.
От 1570 г., след разгрома на османския флот при Лепанто, пирати казаци започват серия от нападения в Черно море. Те използвали манастира за убежище при бури. За да ликвидират тази пиратска база, турските власти разрушили манастира през 1629 г., като все пак позволили на монасите да си пренесат иконостаса, книгите и църковната утвар в запустял манастир на остров Халки в Мраморно море.
Там преди няколко години Михаил Заимов откри, че иконата е запазена добре.
През септември минала година проф. Божидар Димитров измоли от Вселенския патриарх разрешение да изработи копие за църквата в родния си град, съобщиха от НИМ. То бе направено от иконописеца Жельо Желев и платено с лични (а не общински) средства от кмета на Созопол Панайот Рейзи. Така, след близо 400 години, образът на чудотворната Богородица се завръща в Созопол.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен