Подменят целия автопарк на Община Бургас с електромобили

Двуместното возило се използва за обходи на Морската градина

Целият автопарк на Община Бургас ще се обнови и ще бъде съставен само от електромобили. Тези намерения на общинската администрация разкри зам.-кметът по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева по време на откриването на първите в страната соларни дървета на площад „Тройката“, пише Topnovini.bg.

Първата крачка по обновяването на автопарка вече е направена - дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” вече ползва закупен електромобил „Рено Туизи“. Двуместното возило се използва за обходи на Морската градина, за да се съблюдава спазването на реда и паркирането в нейната периферия. Бояджиева очаква до 3-4 години всички общински коли да се зареждат само с ток.

На 4 март миналата година на ул. „Гурко“ в Бургас бе открита и първата в града общинска зарядна станция за електромобили.

Още 3 зарядни станции за електрически превозни средства ще бъдат разположени по основни градски транспортни линии локации в скоро време. Това става ясно от докладна записка на кмета Димитър Николов, която Общинският съвет ще разглежда на заседанието си в края на този месец. Тя е свързана с изграждане на пилотна система за градска електромобилност в Бургас. Проектът е подготвен от фирма „Елдрайв“ и одобрен за финансиране по програмата JESSIСА на Регионалния фонд за градско развитие.

Община Бургас поема ангажимент за осигуряване на безпрепятственото и законосъобразно ползване на тези 3 локации, находящи се в имоти общинска собственост с осигурени по две паркоместа към всяка, а фирма „Елдрайв“ ще извърши за своя сметка проектирането, доставката, монтажа и поддръжката на зарядните станции.

Реализирането на проекта ще тества в реална среда приложението на чисти превозни средства и горива, тяхната надеждност и удобство и ще покаже нагледно как може да бъде изпълнен и развит този модел на местно ниво. Той ще бъде пример за добра практика в сферата на използване на нисковъглеродни и алтернативни методи на транспорт.