Мартин Шулц: Русия се стреми да разцепи ЕС отвътре

Свят

14-02-2016, 09:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Той илюстрира думите си с руското финансиране за Марин Льо Пен

Според председателя на Европейския парламент Мартин Шулц, Русия се опитва да предизвика вътрешно разделение в ЕС, предадоха информационните агенции.
„Антиевропейските скептици, ислямофобските, хомофобските и различни други партии са силно представени в Европейския парламент. С колегите ми ги слушаме всеки ден. И ако сравня риториката на партията на Путин с посланията, които те разпространяват в цяла Европа, те са еднакви. И за мен това не е изненада.” – заяви Шулц в Мюнхен пред „президентския панел” в рамките на конференцията по сигурността.
Той илюстрира думите си с „добре известния факт” с партията на Марин льо Пен във Франция, която е финансирана с „пари от Русия”.
Президентът на ЕП напомня, че през втората половина на миналия век Европа прие един принцип, който „може да предотврати грешките от първата половина на века”.
„Това е солидарността на нациите, взаимното уважение. Точно това Путин поставя под съмнение, увеличавайки броя на такива политически партии в Европа. И това стигна до ниво правителства. В ЕС има партии, участващи в правителства, които поставят под съмнение принципите на солидарността, взаимното уважение, на наднационалното, на демокрацията.” – коментира Шулц, цитиран от агенция „Униан”.