Лечение с "вампирски лифтинг" прилагат в МБАЛ Бургас

Мисия Бургас

15-02-2016, 11:15

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Ефектът на растежните фактори се осъществява по естествен път, което води до активиране на собствените възстановителни процеси

Нов вид лечение - обогатената с тромбоцити плазма вече успешно се прилага в Отделението по ревматология на МБАЛ Бургас. Прилагането на тази субстанция е познато повече като терапия за красота (т.нар. вампирски лифтинг), но тя има значимо приложение в лечебната медицина, при това като напълно безвреден метод.

За приготвянето й се използва собствената кръв на пациента, която се центрофугира в специална центрофуга. Така се постига повишена концентрирация в единица обем на тромбоцитите- клетките, които отговарят за съсирването на кръвта, но и синтезират растежните фактори.

Обогатената с тромбоцити плазма се инжектира в засегнатите места и така биологичните процеси на възстановяване протичат по-бързо и без странични ефекти
Лечението с обогатена плазма се прилага при травми, след операции, при увреждане на ставите и околоставните структури, при пренапрежение - например при спортисти и физически работници, както и при хората с артрозни промени в ставите.