Трифон Иванов - завинаги Смело сърце и Вълк

Обичан от Щатите, през Европа, до Нова Зеландия

На 17 юни 1994 година излиза филма Вълк. Главните роли се изпълняват от Джек Никълсън и Мишел Пфайфър. Те се превръщат в "добрите" вълк и вълчица.

В ролята на "лошия" вълк играе Джеймс Спайдър. Той е русоляв, със светли очи. Когато се заразява от вълчата болест  и  придобива вълча козина светът все още не знае, че по същото време в Щатите, където излиза филма, на терените по световното първенство има абсолютен двойник на героя на Джеймс Спайдър.

Преди първата среща на бъдещите четвърти в света с Нигерия нашите момчета се избръсват повече от гладко. Срещата обаче завършва 3:0 за Нигерия. И едно от решенията, които взимат някои от играчите е докатосе състезават на Мондиала да не се бръснат преди мач.

Нашите отиват с мисъл за първа победа. Тя идва още в следващата среща с Гърция за 4:0. Както се казва в такива случаи апетитът идва с яденето и Пеневата чета започва да пише история. По средата на месец юли брадите на футболистите са повече от големи. А  русолявият Трифон със сините очи е досущ копие на героя на Джеймс Спайдър от филма "Вълк". На терена той плаши не само с външния си вид, а и вдъхва рреспект у съперниците  с ювелирната игра и безупречни чисти  шпагати. По време на легендарния мач на "Парк де Пренс", който праща нашите в САЩ неговата желязна воля и характер  усещат Жан Пиер Папен и Кантона. На Мондиала са пречупени Батистута и Каниджа. На полуфинала Фьолер, Клинсман и Матеус.

Година по-късно,през 1995 ще излезе филма Смело сърце с Мел Гибсън в главната роля. Но предпремиерата на Смело Сърце се разпространява по терените на Щатите по време на световното първенство. И в главната роля е Трифон Иванов.

Трифон винаги е бил симбиоза между Вълк и Смело Сърце по терените, на които е играл и с националната фланелка и с тези на Етър, ЦСКА, Бетис, Рапид, Аустрия, Ксамакс.

Не случайно Стратега Димитър Пенев и всички други треньори и съотборници се обединяват около факта,че Трифон винаги е бил обединителната фигура сред националите на България.

Неговото себераздаване и сърцатост не остават безразличен никой, който обича футбола. В Щатите доста време след като той приключва активна състезателна кариера разиграват турнир на негово име. Журналисти от Франция, Хърватия се радват като деца, когато успяват да направят интервюта с митичния Трифон. Целият свят скърби за кончината на сърцатия боляр Трифон Иванов. Ог Щатите до Нова Зеландия си спомнят за него. В лютото австрийско дерби междсу Рапид и Аустрия с едноминутно мълчание и със снимки на електронното табло бе почетен техният Трифон.

Трифон е със запазено място в Пантеона на големия футбол. И сигурно ще бъде такъв голям футболист и горе на Небето...