52% от българите искат втори лифт в Банско

Подкрепящите нова инфраструктура са точно два пъти повече от опонентите

Българите масово искат втори кабинков лифт да бъде построен в Банско. 52% от участвалите в анкетно проучване на сайта на bTV са категорични, че в Банско трябва да бъде изградено ново съоръжение, тъй като в момента инфраструктурата не е достатъчна. Данните показват, че още 6 на сто от анкетираните подкрепят новия лифт в Банско, като отбелязват, че е важно преди това да бъде направена екооценка за проекта. С това общо 58 на сто подкрепят новото съръжение.

Анализът показва, че подкрепящите нова инфраструктура са точно два пъти повече от опонентите, които са категорично против изграждането на нова кабинкова линия в зимен курорт номер 1 у нас. Според едва 26% от хората, съоръжението ще навреди на Нацонален парк „Пирин” и това е причината да не подкрепят втория кабинков лифт в Банско.

„С втори лифт много повече хора ще си позволяват да ходят в Банско, на никого не му се чака в този студ”, коментира участваща в анкетата.

„Аз съм скиор от близо 20 години и мога да ви кажа, че хората, които караха ски в България преди 20 г., бяха с 2/3 по малко от сега, а пистите не са се увеличили много. Да не говорим за чужденците, които са многократно повече. Да, писти и лифтове до безкрай не можем да строим, но трябва да се използват даденостите от природата. Все пак в България има около 150 км реално писти, другото е ски пътища и пътеки, за сравнение в Австрия има около 13 000 км”, пише друг анкетиран.