Болнични директори: Донякъде се успокоихме

Казаха те след среща с министър Москов в Пловдив по повод новата здравна стратегия

Няма да има корекции в стойностите на Здравната карта. Чрез нея се гарантира на всеки пациент активна медециниска помощ. Това обяви в Пловдив здравният министър Петър Москов на среща с болнични директори. Той е категоричен, че няма да има закриване на лечебни заведения. Петър Москов допълни, че няма драма с общинските лечебни заведения, включително и тези от Пловдив и областта. Част от тях ще получат дори възможност за разширяване на дейността си по договор със Здравната каса.

 

Методиката предвижда Здравната каса да задължава болниците да имат необходимото количество болнични легла във всички специалности, които да гарантират миналогодишния прием на пациенти. В същото време в Здравната карта са залегнали повече легла във всички спациалности от тези, които реално се използват. За подписване на договори за тях ще се водят допълнителни преговори. Здравният министър е категоричен, че няма проблем и с леглата за лечение на окологично болни в Пловдив. Те са общо 315, но от тях през последните три години реално са използвани 128. Здравната карта регламентира 280 легла. "Тази цифра отново надвишава двойно реалните нужди на пациентите", коментира Москов.


Спешните отделения трябва да бъдат преструктурирани спрямо стандарта за спешна помощ. Критериите в него гарантират, че съответните лечебни заведения, които разполагат със спешни сектори, имат нужната апаратура и специалисти, за да лекуват пациенти в спешно състояние. Болничните директори коментираха след срещата, че донякъде са успокоени, ако реформата бъде направена по представения от Москов начин, предаде БНР. Здравният министър подчерта, че не се притеснява за предстоящия вот на недоверие към правителството, който е за здравеопазване.