Горанов поиска да се разсекрети доклада за КТБ

Портфейл

16-02-2016, 06:26

Снимка:

Dw.de

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ако от “Аликс Партнърс” откажат да отворят договора между тях и синдиците на КТБ, то може една от страните да го направи, плащайки глоба

Финансовият министър Влади Горанов е отправил официално искане до Alixpartners Services UK LLP (“Аликс Партнърс”) да получи съгласие да се оповести докладът за активите на КТБ, съобщиха от финансовото министерство.
Часове по-късно премиерът обяви в Прага, че е наредил да бъде изискано разрешение от “Аликс Партнърс” за обявяване на доклада за КТБ.
“Нека се види кой колко е теглил, какво е правил и всички съдии, прокурори и политици да бъдат проверени. Сметната палата да види кой колко пари е имал и дали е декларирал откъде са”, каза още Борисов пред журналисти в Прага.
Разследващата компания бе наета от синдиците на КТБ през юни 2015 г. с поръчка да проведе независимо разследване по проследяване на активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона и на добрите банкови практики, както и да препоръча действия за връщането им.

Докладът на компанията вече е готов, но в него има клауза за конфиденциалност.
Отговорът на американската разследваща компания се очаква до края на седмицата. Подобно разсекретяване ще е прецедент във финансовия свят. Според осведомени обаче ако ат “Аликс Партнърс” откажат да отворят договора между тях и синдиците на КТБ, то може една от страните да го направи, плащайки глоба.
“Общественият интерес за даване на гласност на тези заключения надделява, независимо от притесненията, че разсекретяването на факти и обстоятелства
от доклада би могло да навреди на процеса по събиране на масата на несъстоятелността на банката”, аргументира и искането си до американската компания министър Горанов.
Според финансови експерти успеваемостта при подобни разследвания е връщането на 25-30% от имуществото на фалирали банки. Към датата на затваране активите на КТБ са малко над 6 млрд. лв., което означава, че международният следовател може да върне около 2 млрд. лв.
700 хиляди евро ни струва наемането на разследващата компания “Аликс Партнърс”, е неофициалната информация, която обаче бе потвърдена от два достоверни източника.
Реалният хонорар на международната група се разминава коренно със слуховете, които финансисти лансират през последните дни - че тръгвал от 1 милион долара и достигал космическите 22 милиона долара.
Четирима депутати са особено настойчиви и на няколко пъти поискаха от министър Горанов данни за действия на синдиците по попълване на имуществото на банката. Мартин Димитров и Петър Славов от РБ, Валери Симеонов от ПФ и Методи Андреев от ГЕРБ са получили писмен отговор от Фонда за гарантиране на влоговете. От копието, с което “24 часа” разполага, става ясно, че към 19 януари 2016 г. синдиците оспорват прихващания за 304 млн. лв., има производства по несъстоятелност за 2,8 млрд. лв., заповедни производства за 1,5 млрд. лв., съдебни листове за незабавно изпълнение за 829, 6 млн. лв., образувани изпълнителни производства за 713,2 млн. лв. Обезпечителните производства срещу длъжници или свързани с тях лица са за 437 млн. лв., а отменителни искове са за 117 млн. лв. Предявени са искове срещу администратори на банката за 18,4 млн. лв. и има съдебни искове за 417 млн. лв., както и такива за връщане на имущество с произход КТБ за 688 млн. лв.