Наследниците на учител по литература даряват книгите му на търновската библиотека

Мисия

16-02-2016, 10:14

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От началото на 2016 година над 700 книги и други издания са попълнили библиотечния фонд

Голямо дарение на книги на български, френски и руски език от всички сфери на знанието очаква библиотеката във Велико Търново. Утре, 17 февруари, пристигат изданията, предоставени от наследниците на великотърновския учител по български и литература Стефан Маринов. Това съобщи за Общинското радио Марияна Бурова от отдел „Комплектуване и категоризация” при Регионалната народна библиотека „П.Р.Славейков”.
Само от началото на 2016 година над 700 книги и други издания са попълнили библиотечния фонд. 400 от тях са получени по депозит. 2 хиляди лева е инвестирала институцията за закупуване на около 200 нови издания, съобщи още Бурова. Около 100 от книгите са дарение от различни институции и лица. Те са вече обработени и очакват своите бъдещи читатели. Новата книга на Антон Дончев „Сянката на Александър Велики”, „Произход на политическия ред” на Франсиз Фукуяма и „Подчинение” на Мишел Уелбек са част от по-любопитните и чакани заглавия.
Новите издания, попълнили фонда на отдел „Краезнание”, са изследването на Катя Митова-Ганева „История на великотърновската адвокатура 1979-1944” и монографията на археолога Деян Рабовянов „Археологически проучвания в южния сектор на Трапезица, том 1, Средновековния град”.  „Естетика на некрасивото” от проф. Валентин Ангелов, „Антична Македония, възход и падение” на гл. ас. д-р Живко Жеков, „Градове, катедрали и университети в Средновековна Европа” на д-р Ивелин Иванов са част от изданията, пристигали в библиотеката на база на подписан договор с Университетското издателство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Договори за съвместна дейност библиотеката има и с издателствата „Анубис”, „Булвест” и „Просвета”, съобщи Марияна Бурова.