Сигнал за бягство на Пешо Сумиста засили охраната му

Стоянов завел дела за клевета срещу прокурорка и основен свидетел

Босът на банда за поръчкови убийства Петър Стоянов-Сумиста и негови приближени правели опити да планират бягството му, ако бъде дори за малко променена мярката му за неотклонение или при преместването му до варненския съд. Такива сигнали имало в МВР в последните месеци и това принудило ръководството на Главна дирекция "Охрана" да предприеме специални мерки при превозването на боса на Килърите за повторното разглеждане на делото срещу него във Варненския Апелативен съд, пише "24 часа".

В средата на миналата година Върховният касационен съд окончателно постанови, че Килърите са организирана престъпна група за убийства, рекет, побои, изнудване и палежи, действали са от началото на 2006 г., а техен бос е Петър Стоянов-Сумиста. Висшите магистрати върнаха на втора инстанция обвиненията за убийствата на Румен Рачев и Петър Лупов заради процесуални грешки при разпити в съда, но са категорични, че няма извършени нарушения при събирането на доказателствата срещу престъпната банда от отдел "Контратерор" на ГДБОП и прокуратурата. От засилените мерки за охрана при новите заседания на делото се оплакал и самият подсъдим на едно от последните заседания.

Според официална информация на варненския съд Стоянов изразил остър протест срещу действия на директора на ГД"Охрана" на съдебната власт Георги Жеков, "който разпоредил подсъдимите да бъдат настанени при изключително тежки условия в следствени арести в страната", твърдял Сумиста. Започнати с охраната и процеса разказаха, че в МВР също продължава да се предприемат необходимите мерки, за да се предотвратят евентуални опити за бягство на Сумиста или някой от другите членове на бандата. В същото време босът на Килърите поискал от съда през януари т.г. до приключване на делото да бъде преместен в затвора във Варна. Антимафиоти обаче подозират, че той си е преместил адресната регистрация в морската столица, за да търси начин оттам да излезе дори за малко и да "духне" в чужбина.

По смятаното за едно от най-ефективните разследвания на групи за убийства, правени в последните 15 години, Върховният касационен съд постанови Петър Стоянов да прекара най-малко 15 г. зад решетките. Ортакът му Васил Костов-Кеца ще е в затвора 10 г., а поръчителят Георги Вълев - минимум 8 г. С по-малка присъда от 5 г. се измъкна Янчо Попов-Туцо заради влошеното си здравословно състояние. При новото разглеждане на делото обаче присъдите на Сумиста и Кеца могат да скочат и до доживотен затвор, както настояват от прокуратурата.

Над 120 свидетели и потърпевши от Килърите се изправиха в съдебната зала по приключилите вече дела в Шумен и Варна, за да разкажат за зловещите престъпления на групата. За първи път почти никой от далите показания в досъдебната фаза не се отрече от думите си пред магистратите, отбелязват наблюдавалите на делото.

От разказите стана ясно, че Петър Стоянов е приемал поръчките за убийства, но и е участвал в подготовката на екзекуциите, набирал е и "инвестиции за бизнеса". Свидетели посочват, че при убийството на дясната ръка на Христо Ковачки - Борислав Георгиев, лично Стоянов е осигурил патроните и автомобила, с който се придвижвали екзекуторите Филев и Трифонов, категорични са от прокуратурата. За убийството на Георгиев обаче Килърите бяха оправдани.

Производството за убийствата на Петър Лупов и Румен Рачев, заради които ВКС върна делото за ново разглеждане е напълно доказано, смятат прокурори и полицаи. Според десетки свидетели и различни улики спор за няколко милиона, получени от бившите акционери в Тракиябанк, погълната през 2009 г. от ДЗИ, е основният мотив за двете екзекуции. И двете убийства са поръчани от Георги Вълев. Бизнесменът плаща за разстрела на адвокат Лупов, защото смята, че той го е предал. Причината е, че Лупов започнал да работи с конкурентната група вложители, които си търсели обезщетение от ДЗИ. Бизнесменът Румен Рачев пък е елиминиран, за да не бъдат платени около 1 млн. лева хонорари, които Вълев трябвало да изплати по договор.

Още при старта на повторното разглеждане на делото пред Варненския апелативен съд обаче адвокатите на Пешо Сумиста и другите участници в бандата започнали да искат отводи, разказаха от съда. На последното заседание от 13 февруари стана ясно, че Пешо Сумиста е завел искова молба за клевета срещу прокурор Ася Петрова и затова иска тя да се оттегли от делото. Съдебният състав обаче е отхвърлил искането като неоснователно. Стана ясно още, че босът на Килърите вече има заведена искова молба против свидетеля Боян Джамалов, когото съди за 50 000 лева за лъжесвидетелство и набеждаване.

Стоянов е завел и други граждански искове срещу свидетели, които са давали показания срещу него в хода на досъдебното производство за убийството на бизнесмена Борислав Георгиев, както и това на Юри Галев. Преписката срещу Стоянов за убийството на Юри Галев е била прекратена. Експерти коментираха, че тези действия на Сумиста са предприети, за да забави делото. Успоредно с това той търсел различни здравни основания да излезе дори за малко от ареста, твърдят запознати. До момента исканията му за преместване във варненския затвор не са удовлетворени.