Вземат мерки за предотвратяване разливането на река Батова

Мисия Добрич

16-02-2016, 11:54

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Руска баня изникна в резерват "Балтата"

В Областна управа - Добрич

На заседание, проведено днес в Областна администрация, работната група, създадена със заповед на Областния управител Детелина Николова, обсъди предприемането на превантивни мерки за предотвратяване разливането на река Батова и защита от наводняване на к.к. „Албена“ и поддържан резерват „Балтата“.

 

         На основание Заповед на Областния управител Детелина Николова, е определен съставът и задачите на работната група с председател инж. Венцислав Николов – Директор на Регионална инспекция по околна среда и водите – Варна. Екипът от специалисти следва да събере информация за река Батова, с която всяко едно от представляваните в групата ведомства разполага, като: данни от географската информационна система (ГИС); данни от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН за оттока на река Батова за периода 2004 – 2015 г.; информация за проект „Корекция на речното корито на река Краневска, включително прилежаща структура – мостови съоръжения и пасарелки“ и други.

         По преценка на работната група да се извърши обход и оглед на място за изготвяне на експертна оценка и анализ на състоянието към настоящия момент на проблемния участък от реката. Следващи задачи в тази връзка, са изготвяне на техническо задание за проектиране на хидротехническо съоръжение за оводняване на поддържан резерват „Балтата“ и изготвяне на техническо задание за проект за почистването на коритото на река Батова за първи етап - от устието до хидротехническото съоръжение.

         За извършеното, работната група следва да изготви доклад до Областния управител Детелина Николова.