Русия и 3 страни от ОПЕК замразяват добива на петрол

Свят

16-02-2016, 12:45

Снимка:

investor.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нов срив в цените на петрола

В близките месеци ще се обмислят и нови мерки

Русия, Саудитска Арабия, Венецуела и Катар са се договорили да замразят добива на петрол на нивата от 11 януари. Това съобщи агенция Блумбърг, позовавайки се на изявление на министъра на петрола на Саудитска Арабия. След срещата на представители на министерствата на енергетиката на четирите държави от Катар заявиха, че в близките месеци ще се мисли за нови мерки. В момента барел от сорта "Брент" (Brent) се продава за малко над 34 долара, но в понеделник вечерта поскъпна с 6% над 35.35 долара само при новината за среща между руснаците и саудитците в Катар.

Блумбърг коментира снощи, че потайният характер на срещата в Доха напомня на т.нар. петролна дипломация от края на 90-те години, когато страните от ОПЕК се договориха с Мексико за постепенно намаляване на добивите. Сега анализатори и инвеститори разчитат по същия начин диалога между Москва и Рияд, но и напомнят, че навремето трудните преговори са продължили почти една година, предаде "Дневник".

Очакванията от срещата на Александър Новак с колегата му Али ал Наими бяха, че това ще е само предварителен разговор и че дори да се договорят за съвместни действия, стабилизирането на петролния пазар ще отнеме 12-18 месеца. Освен това четирите държави трябва много да внимават как ще се държат останалите производители, за да не се окаже, че са им отстъпили пазарен дял в опит да вдигнат цената на петрола. За възможно замразяване или съкращаване на добивите се заговори от 10 февруари и това вдигна цената с 10-16%.