Анкара настоява за сухопътна операция в Сирия

Свят

16-02-2016, 13:31

Снимка:

nena-news.it

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Саудитска Арабия праща 4 бойни самолета в турската база "Инджирлик"

Турция е поискала от коалиционните партньори, включително САЩ, провеждане на съвместна сухопътна операция в Сирия за прекратяване на продължаващата близо 5 години война, обяви турски официален представител, цитиран от Ройтерс. Източникът добави, че сега е невъзможно да се спре войната без такава операция, но поясни, че Анкара няма да предприеме такава офанзива сама. "Турция няма да предприеме едностранна сухопътна операция. Заявихме пред коалиционните партньори, че трябва да има сухопътна операция. Обсъждаме това със съюзниците", каза представителят на брифинг в Истанбул.

"Искаме сухопътна операция. Ако има консенсус, Турция ще вземе участие. Без сухопътна операция не е възможно спиране на войната", заключи той.


В същото време турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Анкара ще продължи да предприема превантивни мерки за избягване намеса във войната в Сирия. Давутоглу каза още, че Турция осъжда руските "варварски" бомбардировки в Сирия. Той коментира ситуацията в близкоизточната страна пред членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието в парламента. В същото време турски официален представител каза, че четири бойни самолета на Саудитска Арабия ще бъдат разположени в турската военновъздушна база "Инджирлик" до края на февруари.