Ще търсят гроба на Иван Хадживълков

Добруджанци

16-02-2016, 14:04

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Има отправено предложение до обществения съвет по култура към община Добрич

Преди седмица граждани призоваха да бъде намерен заличеният в годините на румънската окупация гроб на възрожденеца Иван Хадживълков. Както знаем, Хаджи Иван е най-интелигентният и влиятелен българин в Добрич през 19-ти век.  През 1861-ва година, след като издейства от Високата порта в Цариград разрешение за строеж на българска православна църква в Хаджиоглу Пазарджик, Иван Хадживълков заделя крупна сума и започва да гради храма в собствения си двор. Три години по-късно, когато  църквата "Свети Георги" вече е построена, той дарява терена на града. На 90-годишна възраст авторитетният добруджанец е избран за председател на българската община в Добрич и стои на този пост, докато навършва 100 години. Умира през 1895-та на впечатляващите 125 години. В
знак на изключителна почит неговите съграждани го погребват в двора на църквата "Свети Георги", на четири крачки от входа на храма. През 1932-ра година обаче, когато Добрич е под румънска власт, гробът на легендарния възрожденец е заличен, мястото е изравнено със земята и застлано с плочи, а скромният надгробен кръст и паметникът са унищожени.
През 90-те години на миналия век историците от градския музей са предприели действия за  откриване и възстановяване на  гроба на авторитетния хаджия. За съжаление идеята не е реализирана, но на една от стените на църковната камбанария е поставен барелеф.

Инициативата да бъде възродено името на Иван Хадживълков, като бъде открит гробът му срещна всеобщо одобрение. Родолюбивото начинание беше подкрепено от кмета на Добрич Йордан Йорданов, от отец Иван Дойчев, председател на църковното настоятелство към храм "Свети Георги" и от уредника в отдел "Възраждане" към РИМ Добрич Надежда Иванова.

Имотът обаче е църковен. Ако се наложи да бъде разбиван дворът пред храма, трябва да се иска разрешение и от владиката.  Правилата изискват да се напише искане до Варненския и Преславски митрополит Йоан. Ще се радвам, ако общественият съвет по култура също подкрепи благородната идея.  Това би придало още по-голяма тежест на искането към владиката, пише до комисията журналистката Юлияна Велчева.