Кметът Йорданов, алармира за забавени обществени поръчки

На хранителни продукти за детските ясли и градини в Добрич

Важни обществени  поръчки са били бавени от общинарите през миналата година,  съобщи кметът  Йорданов на кметската оперативка вчера.

 „Непосредствено при встъпването ми в длъжност се бързаше да се пусне тази поръчка от експертите в общината. Въпросната поръчка беше пусната в средата на ноември месец. Това е за доставка на хранителни продукти за периода, започващ от 1-ви януари 2016 година.

Поръчката  е трябвало да бъде пусната още в средата на 2015 година. Сами разбирате за какво забавяне говорим тук?! Тук говорим за няколко месеца закъснение. И още по-лошото е, че говорим за доставка на хранителни продукти за нашите деца. Така че аз отчитам като една огромна грешка това, че тази поръчка не е била пусната навреме. В момента ние сме поставени в сериозна ситуация от гледна точка на това, че ние трябва да доставяме храна и хранителни продукти на детските градини ясли, а в същото време поръчките се бавят, защото определена фирма или няколко фирми имат пуснати жалби в Комисията за защита на конкуренцията. И ние трябва да правим шпагати, за да изпълним нашите ангажименти пред обществото. Това е малко риторичен въпрос: кой е виновен в случая и защо поръчката не е била пусната в средата на 2015 година?!“, коментира кметът Йордан Йорданов.

Кметът посочи и още един подобен пример с обществената поръчка за градския транспорт, при която също е имало забавяне. Йорданов каза, че благодарение на неговия екип, поръчката вече е пусната и в следващите няколко месеца се очаква да бъдат избрани съответните позиции и да бъдат установени ясни правила и критерии, по които трябва да се работи. Обществената поръчка е пусната на 4-ти февруари, обособени са 13 позиции.