Реакция на Светия синод: Няма да има туристическа такса за катедралата!

Животът

16-02-2016, 17:10

Снимка:

novinite.bg

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Таксата за вход в "Св. Александър Невски" е за ток и отопление

Патриаршеският храм "Св. Александър Невски" е свещено място за всички българи, сочи съобщението

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) не приема да бъде въвеждана каквато и да е входна такса за патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", съобщиха от пресслужбата на синода.
Вчера бе съобщено, че туристически групи, които искат да посетят храм-паметника "Св. Александър Невски", трябва да плащат входна такса от 5 лева на човек. От Светия синод напомнят, че катедралата "Св. Александър Невски" е ставропигия, тоест управлението на храма се осъществява от самия Свети синод, като решения на църковното настоятелство могат да се привеждат в изпълнение само след потвърждаването от Светия синод. В този смисъл решенията на това конкретно църковно настоятелство имат характера на предложения до Светия синод.


Светият синод обаче не приема да бъде въвеждана каквато и да е входна такса за патриаршеската катедрала. Такова предложение от страна на църковното настоятелство, дори и да бъде направено, изобщо няма да бъде разглеждано, се казва в съобщението. Достъпът до Патриаршеската катедрала за всички граждани както досега, така и занапред ще остане свободен, допълват от синода. Светият синод подчертава, че църквата "Свети Александър Невски" е централен храм на православния народ и свещено място за всички българи. От близо 100 години Българската православна църква стопанисва и поддържа храма изключително благодарение на даренията на миряните и подкрепата на българската държава, и нито за миг не е помисляла да си служи с комерсиални методи за събиране на средства. Този принцип няма да бъде променен.


В съобщението се посочва, че в настоятелството на Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" участват уважавани миряни - Стоян Денчев, Ангел Симеонов, Валентин Заяков, Спас Панчев и Иван Петев. Светият синод ги призовава, съвместно с председателя на настоятелството архимандрит Дионисий, да използват обществения си авторитет, високо положение и личен пример, за да стимулират съборността при осигуряването на необходимите средства за поддръжката на храма.