Кризата с бежанците се превръща в бедствие

Животът

16-02-2016, 17:59

Снимка:

снимка, burgasnews

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

От БЧК продължават да се ангажират и с проблемите на шофьорите ни по границата с Гърция

Притеснявам се, че кризата с бежанците ще се превърне в бедствие. Ако 1 000 000 души тръгнат насам какво ще правим ние и какво ще прави Европа!? Това коментира днес Христо Григоров, председател на Българския червен кръст, който взе участие в представянето на отчет за работата на БЧК-Бургас в помощ на уязвимите лица за изминалата година, както и новоприетата Стратегия на Областната организация до 2020. Григоров адмирирал плановете на правителството да имаме и военно присъствие на границата, която да подпомогне граничните полицаи.
"Имахме една от най-добре охраняваните граници в Европа преди 25 години. Сега българските данъкоплатци отново плащат да се възстанови сигурността", каза той. Според него най-важното е българите да подадем ръка на бежанците. Проблемите с тях показвали несъвършенствата на Европа. 

"Лошото е, че ЕС не можа да направи правила, които да са общи за всички. Отделни държава вече се заграждат и капсулират, като така се нарушават основните европейски принципи. Такава ли искаме да бъде Европа!? Политиците трябва да си отговорят на тези въпроси. Турция използва кризата с бежанците, за да си постигне целите. Важното е ние да си оправим нашите неща, защото имаме много проблеми. Нашият глас трябва да се чуе", каза още той.
"Голяма част от българите не живеят комфортно, а липсата на пари е основен проблем. Въпреки това, дълбоко в ценностната си система българите са благороден, съпричастен и гостоприемен народ. Това е наследено още от нашите баби и дядовци, защото подобни кризи с бежанци вече сме ги преживели и винаги сме подавали ръка", сподели още той.