Меркел отхвърли плана на Източна Европа за затваряне на балканския маршрут

Свят

17-02-2016, 07:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тя подкрепя плана за преминаване на бежанците транзит през Турция и разпределението им по квоти в страните от ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел във вторник разкритикува предложението на страните от Източна Европа за затваряне на бежанския маршрут през Балканите и обеща на срещата на върха на ЕС да настоява за плана, който предвижда Турция да намали притока от мигранти, предаде AFP.
Меркел, изложена на силен натиск да намали броя на пристигащите бежанци, подкрепя плана, които предвижда Турция като транзитна страна да запечата своите граници и след това да изпраща бежанците към Европа, където те ще бъдат приети в рамките на квотната система на ЕС.
Въпреки това, повечето страни в Европейския съюз показаха твърде малко ентусиазъм за идеята, а Вишеградската четворка – Полша, Чехия, Словакия и Унгария – открито се противопостави на Меркел. Те обещаха да помогнат на Македония и България при „запечатването“ на границите им с Гърция, при което Гърция ще бъде оставена да се справи с бързото нарастване на броя на бежанците и ще бъде изключена от Шенгенската зона.
Меркел отвърна на удара във вторник, като каза: „Наистина ли искаме да се откажем и да затворим гръцко-македонско-българската граница, с всички последствия, които това ще има за Гърция и Европейския съюз и следователно за Шенгенското пространство?“.