Новият американски посланик Ерик Рубин пристигна в София

Мисия София

17-02-2016, 15:40

Снимка:

©mediapool.bg

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Той ще замени на поста Марси Рийс, чийто мандат изтече през юли

Новият американски посланик Ерик Рубин пристигна в София и се представи на българите с видео обръщение, съобщиха от посолството на САЩ. "Като посланик ще подкрепям всички действия на страната ви, насочени към постигане на икономически напредък, укрепване на демократични институции и гражданското общество, както и на мира и стабилността в региона. България е ценен съюзник и приятел на САЩ", заявява посланик Ерик Рубин на български език. Той ще замени на поста Марси Рийс, чийто мандат изтече през юли.


Ерик Рубин работи повече от 30 години в Държавния департамент на САЩ; заемал е различни дипломатически постове в Тайланд, Русия, Украйна. Последното му назначение в периода от 2011 г. до август 2015 г. е като заместник-помощник секретар в Бюрото за европейски и евразийски въпроси. Във видео обръщението Рубин посочва, че за първи път е посетил България преди 25 години и оттогава българите са успели да постигнат много от високите цели, които си поставили. "Има още много, стремежи, цели и намерения, които очакват своето решение", казва още дипломатът. Едно от първите официални действия на посланик Рубин беше да поздрави последователите на Посолството на САЩ в Туитър с: "Развълнуван съм да пристигна в България като Посланик на САЩ. Първата ми задача – реактивиране на @USEmbassySofia в Туитър. До скоро!"


Той бе номиниран от президента Барак Обама за посланик в София през септември. Това ще е първото посланическо назначение в дипломатическата кариера на Ерик Сет Рубин, който за последно (в периода 2011-2015 г.) е бил зам.-помощник секретар в Бюрото за европейски и евразийски отношения на Държавния департамент, ръководен от Виктория Нюлънд. Преди това в периода 2008-2011 г. Рубин е бил заместник-ръководител на американското посолство в Москва, когато посланик там бе Джон Байърли, изпратен в руската столица от посланическия пост в София. Между 2006 г. и 2008 г. Ерик Рубин е бил старши асистент на помощник държавния секретар на САЩ по политическите въпроси. В този период на поста е бил Р. Никълъс Бърнс - човек, който добре познава България, защото е бил посланик в Гърция и постоянен представител на САЩ в НАТО, след което на този пост го наследява Виктория Нюлънд. В началото на 90-те години - точно по време на войните в бивша Югославия - Бърнс бе член на Съвета за национална сигурност към президента Бил Клинтън и отговаряше за Русия и останалите 14 републики от бившия СССР в момента на разпадането му.


Рубин е работил и за помощник държавния секретар на САЩ по политическите въпроси през 1998-1999 г., когато постът се заема от Томас Пикеринг, назначен след края на мандата му като американски посланик в Москва. Бъдещият посланик в София има опит и с медиите - между 1997 и 1998 г. той е бил асистент на прессекретаря на Белия дом по въпросите на външната политика и директор за връзки с обществеността на Съвета за национална сигурност към президента Бил Клинтън. Освен това през 1988 г. Eрик Сет Рубин сключва брак с журналистката Никол Шарън Симънс, която по това време е кореспондент във Вашингтон за изданието The Omaha World Herald. Баща му е телевизионен продуцент в Ню Йорк.