Генералите също ще обявяват имуществото си

Общество

18-02-2016, 06:37

Снимка:

cross.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Поставят ги под лупа за корупционни схеми

Военните трябва да бъдат включени в обхвата на новия закон срещу корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева след заседанието на МС, цитирана от в. "Монитор". Тя не конкретизира за военни от какъв ранг става дума, но поясни, че именно министър-председателят Бойко Борисов е обърнал внимание на нуждата от такава добавка. Така висшите офицери, начело с генералите ще бъдат задължени също като депутатите, министрите, кметовете и шефовете в съдебната система да декларират своето имущество. След това пък ще се прави проверка за съответствие между имането и реалните им доходи.
Идеята до този момент бе антикорупционно бюро да обедини Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и отдел на Сметната палата. След отхвърлянето на първия вариант на закона обаче, в новите текстове е добавена четвърта институция-Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.
„Смисълът на закона е да се хванат тези, които работят в чувствителни сфери и са с власт, а целта на комисията е „необратими промени към добро”, подчерта визепремиерът. Кунева се ангажира на всеки 6 месеца да предоставя доклади за напредъка по борбата с корупцията.