Лукарски: 50 милиона ще се влеят в малки и средни предприятия

Мисия Пловдив

18-02-2016, 15:37

Снимка:

vsekiden.com

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Министърът разясни в Пловдив нова процедура по ОП "Иновации и растеж"

Пловдив е на едно от челните места в Европа като добра инвестиционна дестинация. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който уточни, че като цяло инвестиционния интерес към България е много голям в последните години. Министърът посети Пловдив, за да представи процедурата "Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията" по оперативна програма "Иновации и растеж".

Лукарски разказа, че процедурата, по която безвъзмездната помощ е 50 млн., е обърната към вече съществуващи предприятия, които имат поне 3-годишна история. "Идеята е да помогнем на малките и средни предприятия да създадат по-качествени продукти с по-висока добавена стойност", уточни той. Според министъра има сериозен проблем в страната с работната ръка и най-вече, когато става въпрос за специалисти със средно образование в по-слабо развитите райони.

"Учебните дисциплини, които се изучават в техникумите са незаслужено подценявани и затова трябва да се внедри дуалната система на образование, както е в Германия, Австрия и Швейцария, където младежката безработица е най-ниска", отбеляза Божидар Лукарски.