Лех Валенса е бил агент Болек

Свят

18-02-2016, 17:52

Снимка:

offnews.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Уличаващите документи били конфискувани от вдовицата на комунистическия вътрешен министър Кишчак

Бившият полски президент Лех Валенса наистина е бил платен информатор на комунистическите тайни служби в страната си, съобщи АП, цитирайки Лукаш Камински - директорът на държавния Институт за национална памет (ИНП) във Варшава. Според него уличаващите документи били конфискувани тази седмица от вдовицата на последния комунистически вътрешен министър Чеслав Кишчак. Тя се опитала да продаде на ИНП документ, който е била длъжна да предаде много по-рано. Жената твърдеше, че има и още много документи от подобен род. Веднага бил направен полицейски обиск в дома й и бяха иззети намерените архивни единици.


Те доказват, че Лех Валенса наистина е бил агент, подвизаващ се с прякора Болек, в периода 1970-1976 г. Тези твърдения се появиха всъщност още през 90-те г. на ХХ век. Тогава Валенса призна, че е подписал съгласие да бъде информатор, но настоя, че никога не е действал като такъв. Името му бе изчистено от подозрения от специален съд през 2000 г.


Лукаш Камински съобщи днес, че сред конфискуваните документи има лист хартия, подписан от Валенса както с истинското му име, така и с псевдонима. Има и страници с доклади и бележки за получени пари, подписани от знаменития полски политик. Досието на Валенса се състои от две папки. Първата е персонална. Тя съдържа 90 страници документи. Втората папка е за работата на секретния сътрудник. Там има 279 страници, сред които многобройни доноси на агент Болек. Документите са автентични. Такова е категоричното мнение на експерт по архивите, съобщи Камински.


Това може сериозно да накърни имиджа на Лех Валенса, смятан за символ на демократичните промени не само в Полша, но и в цяла Източна Европа. През 1980 г., когато работеше като електротехник в корабостроителницата "Ленин" в Гданск, той застана начело на току-що създадения в родината му профсъюз "Солидарност". Комунистическите власти бяха принудени да го легализират. През лятото на 1989 г. за първи път в историята на социалистическия лагер една комунистическа партия загуби изборите. Това стана в Полша, където "Солидарност" спечели убедително. В края на същата година се срина комунизмът в цяла Източна Европа.


През 1990 г. Лех Валенса бе избран за президент на Полша. Той изкара само един мандат - до 1995 г., когато бе победен от реформирания комунист Александър Квашневски. Тогава се върна за известно време на работа като електротехник в гданската корабостроителница. Макар и извън властта, Валенса бе търсен за съвети от всички полски политици. Той дори обмисляше завръщането в политиката след идването на власт на братята близнаци Лех (загинал през 2010 г.) и Ярослав Качински, които обвини, че вредят на Полша. Всичко това създаде на Валенса ореол на честен политик.