Кодът на здравето ни: Бог, България, босилек

Най-доброто от печата

20-02-2016, 09:42

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ирисодиагностикът и народен лечител Ангел Мавродиев е убеден последовател на храненето според кръвната група

Бог, България и босилек. В тази божествена триада е закодирано и здравето ни, и лечението на всяка болежка. Това твърди ирисодиагностикът и народен лечител Ангел Мавродиев от Стара Загора. Според него босилекът като универсална билка и подправка спокойно може да бъде емблема на лечебните растения у нас. Бай Ангел е родом от свиленградското с. Студена, разположено в полите на Сакар планина. "Баща ми беше човек със златни ръце, освен многото занаяти - налбантин, часовникар, гумаджия, съвсем професионално се занимаваше и със събиране на билки", посочва народният лечител. Коя билка кога се бере и суши, как се приготвя и какво лекува - всичко това Ангел започва да изучава още като ученик покрай баща си Димитър. В един момент неговата слава като билкар прехвърлила границите на Сакар и Източните Родопи - търсели го от цяла Южна България, няколко години изнасял билки и за чужбина. След завършване на старозагорския механотехникум и казармата Ангел вниква все по-дълбоко в лечебната сила на билките. Поглъща със страст всяко четиво и книга за билкарството. Негов кумир тогава бил бащата на родната фитотерапия, прочутият Петър Димков. Ангел му написал писмо, че освен билколечението иска да усвои и ирисодиагностиката, с която вече бил прочут народният лечител, и наивно поискал да се срещне с него. Старозагорският младеж нямал и представа, че Димков помага на хората нелегално, всяка негова стъпка се следяла от копоите на ДС и нямало как да се срещнат. Но затова пък известният с отзивчивостта си лечител му отговорил на писмото и му изпратил безценен подарък - малка схема на ириса с кратко описание къде са разположени отделните човешки органи и как да се различават аномалиите. Ангел оцветил чернобялата графика и въпреки че оттогава е видял много по-подробни схеми и диаграми на човешкия ирис, подаръкът на Димков си остава най-ценният документ в обемистия му архив. Настолни книги са му и трите тома на Петър Димков за билките, които бай Ангел задължително ползва при лечението на своите пациенти след като установи диагнозата. "Много от рецептите на Димков наистина са сложни и трудно изпълними, но затова пък са с доказан ефект", казва бай Ангел, който много често приготвя сам отварите за своите пациенти.
"Ирисът на всеки човек е като едно цветно огледало на неговите болести", открехва част от тайнството на ирисодиагностиката лечителят. Вътрешните и външните органи са разположени съвсем близо един до друг диаметрално по ириса и човек без знания и опит спокойно може да сбърка кой е заболял. Цветът на мъката и тъгата - черният, подсказва рак или чернодробно заболяване, жълтият - болни бъбреци, оранжевият - диабет, червеният - лекарствени отлагания. "Най-много боледува сърцето", потвърждава бай Ангел широко известния медицински факт за първенството на сърдечно-съдовите заболявания днес. Стомашно-чревните болести също са сред най-разпространените. Стресът, лошото хранене, вредните храни, замърсената вода и въздух са първопричините за все по-болния съвременен човек. "Трябва да се храним по-честичко, поне 4-5 пъти в деня, бавно и спокойно, а не да се натъпчем като за последно вечерта", посочва бай Ангел. Преди всяко ядене задължително трябва да прочистим стомашно-чревния тракт с чаша топла вода.
Старозагорският лечител е убеден последовател на хранене според кръвната група. "Това е сериозно изследване на американски учени", твърди бай Ангел. Според тях например хората с нулева кръвна група не бива да консумират свинско месо, бекон, шунка, мляко и млечни произведения, тестени изделия от бяло брашно. На тези от АБ кръвна група пък не се препоръчват пилешкото, червените плодове и липовият чай.
"50% от успешното лечение на всяка болест е вярата, че ще я победиш. Ако ти си помогнеш, и Бог ще ти помогне", убеден е човекът, който вижда чуждите болежки като в огледало. Бай Ангел е най-добрият пример, че праведният християнин наистина е под закрилата на Всевишния. Преди 20-ина години го блъска автомобил и буквално го потрошава. Лекарите казали на жена му, че ако не умре, цял живот ще бъде на легло. Коравият лечител обаче ги опровергал - с невероятно упорство и търпение, с ежедневните разходки, упражнения, йога, бай Ангел се изправил на крака. Вярно, сега ходи с бастун, тъй като единият му крак остава по-къс от травмата, но за своите 79-години е истински кукуряк. Още докато се бори с тежките травми, една вечер му се явяват като истински Спасителя и Светия дух в образа на гълъб. "Ти ще оздравеешЕ", уверил го Исус и го благословил. Според бай Ангел праведният човек прави постоянно добрини и е готов да прости и на най-големите си врагове. Той е убеден, че здравният ни статус е пряко свързан и с Родината. "България - това сме всички ние. И ако не я пазим от неверниците, ако не пресичаме хули и нападки, всички тези лоши помисли се връщат при нас, ние ги поглъщаме като отрова", дава пример за пагубното въздействие на пасивното родолюбие старозагорският лечител с рентгеново око и добра душа.
Бай Ангел и Ванга помогнали
на шеф от "Филипс"
За близо половин век, откак практикува ирисодиогностиката, старозагорският лечител Ангел Мавродиев е помогнал на хиляди нашенци и не малко чужденци. Един от най-любопитните случаи е от 80-те години на миналия век с един от тогавашните шефове на мегакомпанията "Филипс". При едно посещение в старозагорското ДЗУ президентът на "Филипс" се оплакал на тогавашния зам.-директор на електронния гигант Живко Желев, че от известно време странно му се схващат краката и не може да намери лек. Живко го попитал готов ли е да се довери на алтернативно лечение и след утвърдителния отговор, го завел при бай Ангел, който тогава работел в ДЗУ. "Проблемите ти идват от простатата", отсякъл лечителят, след като надникнал в ириса му. Холандецът посрещнал диагнозата с учудване и скептицизъм. Решили да отидат за консултация и при баба Ванга. "Дали ще ни приеме?", усъмнил се Живко, като знаел какво стълпотворение е при пророчицата. "Ще ни приеме още днес, аз вече "разговарях" с нея", казал невъзмутимо бай Ангел и по-късно те се убедили, че той настина има и телепатични способности. "Оти лажеш, човеко, че не ти е болна простатата?", троснала се още от вратата на холандеца с присъщата си прямота баба Ванга. След като установили диагнозата, бай Ангел приготвил куп билки, а пророчицата обещала да зарежда лимони. Така известно време за Холандия били изпращани "енергийни лимони от Петрич и билки от Стара Загора, а обратно от страната на лалетата всеки месец пристигал кашон с прочутите черни лалета за градината на баба Ванга. Холандският магнат оздравял и при всеки удобен случай хвалел старозагорския лечител и пророчицата.