Купуват 20 микробуса за градския транспорт в Стара Загора

Ще модернизират системата за градско придвижване

Общинският съвет на Стара Загора ще трябва да реши след седмица как ще продължи модернизацията на градския транспорт на територията на общината, съобщава БНР. Проектът, който трябва да бъде изпратен на Управляващият орган на оперативна програма „Региони в растеж“, ще бъде дискутиран в точка 6 на дневния ред на сесията на 25 февруари.

"Имаме три варианта, с разработени единадесет компонента, като последният съдържа теоретическите изследвания на системите за транспорт, таксуване и други. Това решение, което предстои да вземем, ще влияе на града ни в следващите десет, дори двадесет години. Транспортната схема, която сега се използва в Стара Загора, е разработвана в началото на 80-те години, затова има сериозни дискусии по въпроса и се гледа изключително сериозно на направените три варианта за продължаване на модернизацията на транспорта в града ни“, уточни председателят на Общинския съвет Емил Христов.

Той представи и основните компоненти, които са залегнали в предложението за изготвяне на проекта, по време на традиционната пресконференция преди заседание на ОбС.

"Компонентите са свързани с разширяване на тролейбусната инфраструктура до кв. „Зора“, закупуване на 20 микробусa, еднопосочно разширяване на тролейбусната инфраструктура около КАТ, въвеждане на байк-рент система (велосипеди под наем), рехабилитация на депото, въвеждането на автоматизирана система за таксуване (АСТ), управление на градския транспорт, продължаването на изградените велоалеи, както и уширяване на моста над бул. „Славянски“, допълни още той.

"Налага се да изберем един вариант, тъй като, за да изпълним всички компоненти, са ни необходими близо 33 милиона лева. Сумата, която ни е отпусната по програмата обаче е 15 милиона лева“, поясни Емил Христов.