Утре освещават криптата на храма "Св. Игнатий Старозагорски"

В тази връзка днес от 17.00 часа ще бъде отслужено и Възкресно вечерно богослужение

Утре от 9.00 ч. с Божествена Света литургия ще бъде осветена криптата на храма „Св. Игнатий Старозагорски" в Стара Загора, информира БНР. На литургията ще присъстват Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион и много архиереи от Светия Синод. Църковното настоятелство на храма кани миряните да участват в празничното събитие.

В тази връзка днес от 17.00 ч., ще бъде отслужено и Възкресно вечерно богослужение.

Криптата „Св. живоприемний източник" се намира в най-новия църковен храм, чийто патрон- Свети Игнатий Старозагорски е небесният покровител на Стара Загора, роден в града в края на 18 век.

За първи път камбаните на храма забиха тържествено на 1 юли 2014 г. по повод монтирането на кръста на централния му купол. Първа копка бе направена на 11 юли 2011 година.

Храмът представлява кръстокуполна базилика с размери 17х14 м и височина на купола – 12 м.

Иконите на Христос, Богородица, свети Георги, свети Николай и Йоан Предтеча са нарисувани от младата художничка Милена Рашкова. Три мозаечни пана, дело на Радостина Павлова, украсяват пространството над трите чучура, от които се излива водата от сондаж на 33 метра под основния камък.

Пет камбани, дарени от ктитори, ще огласят квартала, а изписването на купола ще бъде дело на старозагорския художник Валентин Дончевски.