Клинтън спечели Невада, Тръмп взе Южна Каролина

Свят

21-02-2016, 09:24

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Джеб Буш при републиканците взе решение да се оттегли от битката за Белия дом след слабите си резултати

Бившият държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън спечели първичните избори, които се проведоха в щата Невада, предадоха световните информационни агенции. Тя победи след оспорвана битка с основния си конкурент Бърни Сандърс.
По-рано бе оповестено, че според първите резултати сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс води само с 2% от гласовете. При 95% от гласовете обаче резултатите се обърнаха в полза на Клинтън и тя получи над 52,7% от гласовете срещу 47,2% за конкурента си.

Клинтън получава 19 делегати, а Сандърс - 15.
В профила си в "Туитър" тя вече коментира победата си, като благодари на Невада.
Припомняме, че в събота се проведоха „кокъси” (caucuses - партийни събрания на активисти по щати).
Демократите организираха около 200 кокъс срещи от 11 часа местно време, за да покажат кого подкрепят – Клинтън или Сандърс. Двамата си размениха по един щат, като Клинтън спечели с фотофиниш в Айова, а Сандърс си върна в Ню Хемпшър. Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп печели убедително първичните избори в американския щат Южна Каролина, след като победи и в Ню Хемпшър. След него се нареждат съперниците му Тед Круз и Марко Рубио, които спорят за второто място.

При 100% преброени бюлетини, медийният магнат взима 32,5%, Рубио - 22,5%, Круз - 22,3%, а Джеб Буш - 7,8%.
Буш взе решение да се оттегли от битката за Белия дом след слабите си резултати.
Според exit poll, 3/4 от избирателите в щата подкрепят ключово предложение на Тръмп - да се забрани временно на мюсюлманите, които не са американски граждани, да влизат в страната. Той направи това предложение след терористичните атаки в Париж през ноември и твърдеше, че мюсюлманите в САЩ са празнували след ударите на 11 септември 2001 година.
Резултатите показват, че 4-ма от 10 гласоподаватели не одобряват категорично управлението в момента. Но и много от тях са разочаровани от републиканците.