Разбиха нелегална фабрика за цигари с 13 т тютюн

Крими

21-02-2016, 09:35

Снимка:

news.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Цигарите, които биха били произведени там, щяха да са на стойност 3 млн. лв., а държавата - ощетена с 2,5 млн. лв.

Престъпна група, ръководена от чужбина, е организирала незаконното производство на цигари в Луковит, съобщи заместник главният прокурор Борислав Сарафов, цитиран от vesti.bg.
Той бе на мястото, където се намира нелегалната фабрика за цигари, заедно с главния секретар на МВР Георги Костов и ръководителят на Специализирана прокуратура Даниела Попова.
Сарафов уточни, че на място са открити 13 тона нарязан тютюн, кутии за цигари, целофан, филтри, всички необходими машини, суровини и съоръжения за целия цикъл на нелегалното производство на цигари. Открито е и малко количество нелегален алкохол.
Фалшивите цигари са марка "West" и са без бандероли. Освен за нашия пазар, част от тях са изнасяни в чужбина. Заместник главният прокурор добави, че фабриката действа от скоро. Цигарите, които биха били произведени там, биха били на стойност 3 млн. лв., а държавата - ощетена с 2,5 млн. лв.
Стана известно още, че за 24 часа са задържани няколко човека, които са част от организирана престъпна група за нелегално производство на акцизни стоки. Същинските организатори на тази схема не се намират в нашата страна и организират дейността от чужбина, каза още Сарафов.
„Документирани са дейности, които са нанесли вреда на наши партньори, които са уведомени”, заяви главният секретар на МВР Георги Костов.
По думите му в складовете е открит генератор, който произвежда тока, с който захранват поточната линия.
„Работили сме от доста време по разкриване на тази престъпна група, която е имала намерение и е подготвяла такъв вид дейност, но самата поточна линия тук функционира от кратък период от време”, допълни Костов.
Даниела Попова посочи, че предстои да се вземе решение дали да бъде удължена мярката на задържаните.