10 млрд.лв. годишно се разпределят за обществени поръчки

Портфейл

22-02-2016, 06:52

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В последния доклад на Брюксел изрично пише, че корупцията е една от най-важните пречки пред извършването на стопанска дейност

Средно 8-10 милиарда лева на година държавни и европейски пари се разпределят с обществени поръчки, показват данни от публичните регистри, пише в. "24 часа". През миналата година са били обявени 11 111 процедури, а възложителите им са 5913. С обществени поръчки през 2015 г. са били избрани 24 488 изпълнители.
През миналата година точната сума на обществените поръчки е била за 8,1 млрд. лв., като са сключени договори за 6,92 млрд. лв.
От години по темата за обществените поръчки витаят съмнения за корупция и предрешен избор на фирми.
Това е постоянно напомняно и от Европейската комисия, по чието настояване през януари беше променен Законът за обществените поръчки (ЗОП). В последния мониторингов доклад на Брюксел изрично пише, че корупцията се счита за една от най-важните пречки пред извършването на стопанска дейност в България и страната редовно е сред тези, в които “има най-засилено усещане за наличие на корупция”
Сред изричните препоръки на ЕК е да се предоставят на Агенцията по обществени поръчки (тя вече е към финансовото министерство - б.р.) правомощия и организационен капацитет за извършване на задълбочени и основани на оценка на риска проверки на процедурите за възлагане на обществени поръчки.
Неформално изискване на Брюксел беше публичните мерки по новите оперативни програми да стартират след влизане в сила на преработения ЗОП. Причината е, че в миналия програмен период 2007-2013 г. масово европари отиваха за изпълнители, които печелеха поръчки по законни, но странни критерии. Сред тях имаше абсурди като залагането на водещ критерий в процедурата на гаранцията. Така бяха избирани фирми само, защото са написали, че дават над 100 години гаранция за извършената от тях дейност.
Именно един от мотивите на премиера Бойко Борисов да спре поръчки за над 1,5 млрд. лв. е те да се проведат по новия и по-добър ЗОП. Възможно е това да е било намекнато и от представители на ЕК.
Борисов разпореди да се обяви повторен търг за магистрала “Хемус”, за новите лични документи на МВР, за горски пътища, за пречиствателната станция на Златни пясъци, за ремонт на улиците във Варна, за спортния комплекс на Бургас, за Зимния дворец в София, както и поръчката за почистването на летище София. И добави, че ще спира всяка поръчка, за която има съмнения и подозрения в общественото пространство.
Най-важната промяна в ЗОП е, че целият набор от поръчки - от открит търг до възлагане без обявление, ще се обявяват, отчитат и контролират по образци, утвърдени от европейски регламенти. Процедурите стават централизирани и електронни. Въведени бяха и типови поръчки по различните сфери на дейност, което намалява възможностите на възложителите да променят част от условията и така да дават предимство на потенциален изпълнител.
Променени бяха и праговете за задължителни поръчки - в строителството от над 10 млн. падна на 5 млн. лв., а за доставки на стоки и услуги - от 404 500 лв. на 262 000 лв.