Ангела Меркел оглавява ООН?

Свят

22-02-2016, 07:16

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Ню Йорк Таймс" я посочва като перфектната кандидатка

В коментар за "Ню Йорк Таймс" Ангела Меркел е посочена като перфектната кандидатка да наследи Бан Ки Мун, чийто мандат изтича в края на годината. Статията изрежда поредица от аргументи в полза на тази теза: Меркел е жена, представителка на бившия Източен блок, тя познава добре Русия и би могла добре да посредничи между Москва и Вашингтон. В бежанската криза тя показа на света и това, че е човек, изпълнен с хуманизъм. Всичко това, заедно с безспорните ? лидерски качества, демонстрирани например около кризата в еврозоната, я прави изключително подходяща за поста на генералния секретар.
"Ориентацията в днешния нов, многополюсен свят, в който конфликтите прехвърлят националните граници, е много трудна. И ако някой изобщо е в състояние да се справи с тази задача, това несъмнено е германската канцлерка", се казва в коментара на „Ню Йорк Таймс”.
Хвалебствия за Меркел
Публикацията в американското издание звучи като страстен зов да се издигне кандидатурата на Меркел. Името й не за първи път се споменава в тази връзка. Само преди месец "Файненшъл Таймс" нарече евентуалната кандидатура на Меркел "жокер", а през септември 2015 г. германският вестник "Билд" излезе с публикация под заглавие: "Ще стане ли Меркел генерален секретар на ООН?".
И докато самата Меркел запазва мълчание около всички тези спекулации, мнозина международни експерти от ООН са единодушни, че германската канцлерка би била идеалната кандидатка за поста.
"Качествата и опитът й биха направили от нея блестящ генерален секретар", твърди Ян Вутерс, директор на Центъра за изследвания на глобалното управление към Католическия университет в Льовен. А професорът по право от университета в Оксфорд Дан Сароши добавя: "Меркел би придала истинска значимост на поста. Тя отстоява своите разбирания и принципи и се ангажира активно в полза на мира и сигурността – неща, които я превръщат в безспорна кандидатка“.
На същото мнение е и експертът по международна сигурност от Института в Генуа Томас Бирщекер, който подчертава лидерските качества и политическите умения на германската канцлерка.
Съществуват обаче и други мнения. Директорът на берлинския Институт за глобална политика Торстен Бенер смята, че журналистите и наблюдателите са си намерили тема, по която да се упражняват, но която няма никакво реално покритие. Бенер обаче не подлага на съмнение качествата на Меркел и нейната квалификация за поста. И добавя: "Трезво погледнато, този пост едва ли ще е особено привлекателен за Ангела Меркел".
Постът не дава реална политическа власт
Известно е, че генералният секретар на ООН е фигура, чиито правомощия не са особено големи. Задачата му се изчерпва предимно в това да прави изявления. Германската канцлерка обаче не блести с някакви особени ораторски качества и едва ли би имала интерес от това да се превръща в обществен оратор, посочва Бенер. И наистина - като генерален секретар на ООН Меркел би разполагала с по-малко политическа власт, отколкото има сега като канцлер на Германия.
"Постът на генералния секретар на ООН е много по-различен от този на федералния канцлер, но е възможно Меркел да търси точно такова нещо", казва Ян Вутерс. Той смята, че не е изключено канцлерката да почувства нужда от някакво ново предизвикателство, след като толкова дълго време е била начело на германската политика.
Но независимо от това дали Меркел би имала интерес да става генерален секретар, съществуват и някои чисто практически препятствия: издигането на дадена кандидатура е много бавен и изключително политизиран процес. Големият въпрос е дали петте постоянни членки на Съвета за сигурност биха приели човек с нейните качества и нейния стремеж към независимост, които Меркел несъмнено би се опитала да внесе в работата си на този пост.
Според Ян Вутерс, тъкмо тези й качества я правят подходяща за поста: „Съществува опасност от обезличаване на Обединените нации, а създаденият след Втората световна война световен обществен ред рискува да се разпадне. Има толкова много важни задачи, които трябва да бъдат решавани именно на глобално ниво, че се нуждаем от хора като Ангела Меркел", убеден е Вутерс.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен