Бонка Ичкова: Влиянието на глобализацията върху навиците и мирогледа на младите е спорен

Младият човек няма от къде да черпи примери, ако ние не му ги дадем, каза председателят на Синдиката на българските учители в Благоевград

Въпросът за глобализацията и това какво влияние оказва върху навиците и мирогледа на младото поколение е много спорен и крупен. Това каза за радио ‘‘Фокус’’ Бонка Ичкова- председател на Синдиката на българските учители в Благоевград.

"Глобализацията е процесът на нарастване на икономическите, социални, технически, политически и културни взаимовръзки и отношения между отделните страни, организации и хора. Той е свързан с глобално разпространение и взаимопроникване на идеи, капитали, технологии и елементи на културата. В началото, целта на процеса е била идеална, да няма толкова голяма разлика между богати и бедни държави. Не случайно се правят срещи, на които се търси решението на проблема с неравенствата, но те не се решават. Знаете, че има и противници на глобализацията, които апелират, че процесът на глобализация създава още повече неравенства. Този въпрос не може да се коментира за десет минути“, каза още Бонка Ичкова.

Тя допълни, че живеем в сферата на технологиите, когато дори не се налага да излезем от вкъщи, за да разберем какво се случва по света. По думите й, всички процеси в обществото рефлектират надолу по веригата и стигат и до младите хора, които са участници в творенето на днешната история.

"Ние говорим за едни ценности, но младите хора виждат съвсем друго в заобикалящия ги свят. Това, което се случва няма как да не окаже негативно влияние върху тях и тяхната психика. На въпроса дали младото поколение в България успява да усвои традиционните български ценности, Бонка Ичкова отговори така: "Младото поколение ще усвои това, което ние като възрастни съумеем да му предадем. Като казвам възрастните, имам предвид на първо място семейството, защото то е много важна среда и ценност, след това училището и обществото. Младият човек няма от къде да черпи примери, ако ние не му ги дадем. Как един млад човек да си обясни например, че единственият Държавен ансамбъл „Филип Кутев“ е пред закриване или пък единственият Държавен театър на територията на област Благоевград е пред закриване. По какъв начин да му се обяснят тези процеси, след като непрекъснато се измерват нематериални ценности в пари“.

Тя каза още, че ние, като общество, не можем да затваряме очите на децата и да вървим напред само с лозунги, защото лозунгът, изваден от съдържание, е кух, не носи нищо добро.